Pályázati támogatást nyert a Petőfi Emlékkönyvtár energetikai korszerűsítése

A 7. Kinizsi Juniálison fergeteges volt a hangulat
2019-06-03
Felavatták a Sándorfalva és Szeged között húzódó kerékpárutat
2019-06-04

Utoljára frissítve 2019-08-12

Sándorfalva Városi Önkormányzat a VP6-19.2.1.-21-A2-17 kódszámú, Déli Napfény Leader Egyesület – Helyi energetikai és informatikai szolgáltatások fejlesztése című felhívás alapján „Helyi energetikai és informatikai fejlesztések Sándorfalván” címmel pályázatot nyújtott be melyet a közreműködő szervezet támogatásban részesített. Az elnyert támogatásból a Petőfi Sándor Emlékkönyvtár hűtése és fűtése újul meg.

A pályázat teljes költségvetése 7 917 374 Ft. A pályázatban elnyert vissza nem térintendő támogatás összege 5 938 028 Ft, tehát a korszerűsítés 75%-ban támogatott. A projekt befejezésének tervezett határideje 2019. augusztus 31.

Az energetikai korszerűsítés magyarra fordítva annyit jelent, hogy a könyvtár épületének hűtését és fűtését korszerűsítik. Az egyik legkorszerűbb elektromos hűtő-fűtő rendszert szerelik be, mely során nem pusztán a kazánt cserélik le, hanem a belső hőleadó egységeket, magyarán a radiátorokat, melyek ezután nem csak fűteni, de hűteni is tudnak majd.

Bár a szerkezet, amit beszerelnek, megtévesztően csak légkondicionálónak van titulálva, azonban ennél sokkal többre képes. Télen a levegőből kinyert hővel fűti az épületet, nyáron pedig fordítva. A fűtő-hűtő rendszerekhez hasonlóan szintén folyadékot keringet az épület rendszerében, de annak a felfűtését és hűtését, ahogy azt fentebb is olvashatják, környezetbarát módon teszi.

A támogatásban résztvevők logói: