Körzeti erdőtervezés Sándorfalvánál

Könnyű játék a tanulás, ha közben sakkozunk
2020-03-04
SÖV: nagy segítség az új traktor
2020-03-04

Utoljára frissítve 2020-03-04

A Kisteleki Erdőtervezési Körzetben – Baks, Balástya, Csanytelek, Csengele, Dóc, Forráskút, Kistelek, Ópusztaszer, Pusztaszer, Sándorfalva, Szatymaz, Tömörkény, Zsombó községhatárokban – folyamatban van a körzeti erdőtervezés, amelyet a Kecskeméti Járási Hivatal Erdőtervezési Osztálya végez.

Ez azt jelenti várhatóan idén nyáron, vagy az ősszel minden erdőgazdálkodó hivatalból megkapja az új erdőtervét, a körzeti erdőterv rá vonatkozó erdőgazdálkodói kivonatát. Az ebben foglalt jogok és kötelezettségek az erdő mindenkori erdőgazdálkodóját jogosítják és kötelezik, a jogosultságok a következő erdőterv kiadásáig gyakorolhatóak. Az elkövetkező körülbelül tíz évben tehát ezek az előírások határozzák majd meg az erdőben végezhető, végzendő munkákat.

Tavaly év végén jelentősen növekedtek az új erdők létrehozását célzó Erdősítés támogatása pályázati jogcím egységárai. Így egy hektárnyi erdőtelepítés támogatása fafajösszetételtől függően 2 millió 800 ezer forinttól 4 millió 900 ezer forintig terjedhet, amelyhez még kiegészítő intézkedések is társulhatnak – kerítés, cserjeszegély, őshonos elegyfafajok alkalmazása. A területalapú támogatás továbbra is megmarad a beerdősített területen. Az erdőtelepítés összes költsége jelenleg körülbelül 600 ezer forint hektáronként. Az erdőtelepítés a tulajdonos, valamint az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyonkezelői, illetve haszonélvezeti jog jogosultjának hozzájárulásával, az erdészeti hatóság által jóváhagyott erdőtelepítési-kivitelezési terv alapján végezhető. Először ezt a tervet kell okleveles erdőmérnökkel elkészíttetni, majd annak hatósági jóváhagyása után lehet pályázni. A pályázat utófinanszírozott. A tervezés során a felhívásban foglaltakon túl számos feltétel, adottság, körülmény – például termőhely, védett és/vagy NATURA 2000 terület, kulturális örökségvédelmi terület, szolgalmi jogok, településrendezési terv előírásai – is vizsgálandó, amiről a terv készítője gondoskodik.