A növényeknek lelkük van

Kalotaszegre kirándultak iskolásaink
2022-08-11
Bemutatkoznak a sándorfalvi citerások
2022-08-11

Bangó János már 85 éves, de a kertjében olyan fürgeséggel mozog, mintha csak 20 éves lenne. Úgy véli, a kerti munkák tartják őt fiatalon, de nem ez az egyetlen elmélete.

Egy másik gondolata szerint a növényeknek lelkük van. Ezt talán az is bizonyítja, hogy milyen szép és sok gyümölcse, zöldsége terem, amelyek sokak szerint utánozhatatlanul finomak is. – Beszélni szoktam hozzájuk. Tudom, ez bután hangzik, de tényleg használ. Látszik a fáimon, hogy szeretik őket. A diófám picit megharagudott rám, mert véletlenül letörtem egy ágát. Egy ideig nem is hozott termést, de kiengeszteltem, bocsánatot kértem tőle és azóta gyönyörű és sok dió terem rajta – mesélte.

Van abban valami, amit János bácsi mond. Barackfája annyi termést hozott, hogy az ágai valósággal roskadoztak a sok gyümölcstől. Körülbelül 850 kiló barackot szedett le a fáról, amik egyenként 6-7 dekát nyomtak, és olyan is akadt közöttük, ami 12 dekás volt.

Ezt a szép termést nem csak a szeretet, a tudás is okozta. Ugyanis János már gyerekkora óta a mezőgazdaságban mozog, annak ellenére, hogy a szakmája padlóburkoló. Eltanult néhány hasznos dolgot, amit alkalmaz is. Egyik ilyen trükkje, hogy a fáit, szőlőit mélyebbre ülteti a szokásosnál, így azok szárazabb időszakban is könnyebben jutnak vízhez. Az önmagát szerencsésnek tartó gazda meg mer viszont esküdni arra, hogy a szeretet miatt édes és lédús a barackja, mert biztos benne, hogy a növényeknek lelkük van.