Bemutatkoznak a sándorfalvi citerások

A növényeknek lelkük van
2022-08-11
Közösségi térré vált a pékség
2022-08-11

Utoljára frissítve 2022-08-11

Sándorfalvi lakosként lehetetlen, hogy ne hallott volna már mindenki a helyi Budai Sándor Citerazenekarról. Ez nálunk egy megkerülhetetlen sarokkő, amire büszkék is vagyunk. A zenekar mögött álló egyesület vezetőivel beszélgettünk múltjukról, jelenükről és jövőjükről.

A Sándorfalvi Citerások Egyesületének elnöke, Rodler László, illetve az elnök helyettese, Csatlós Ferenc már gyerekkoruk óta játszanak a népi hangszeren. Ferenc első citeráját hetedik osztályos korában kapta karácsonyra, miután hónapokon keresztül ezért nyaggatta szüleit. Budai Sándor említésére mindig felderül az arcuk. Tanítóként, művészként és nem utolsó sorban egy végtelenül kedves emberként emlékeznek rá.

– Sanyi bácsi nem csak tanító volt, ő készítette a hangszereket is. Mellette képeket, bútorokat festett, novellákat írt, igazi polihisztor volt. Egy humoros ember volt, aki megszerettette velünk a citerajátékot – emlékezett vissza Budai Sándorra Csatlós Ferenc.

A tanítómester halála előtt mindegyik aktív tanítványának készített egy utolsó ajándékot. Személyükre alakított citerákkal lepte meg a fiúkat. A zenekar tagjai azóta is azokon a hangszereken játszanak, amit öreg mesterük ajándékozott nekik nem sokkal azelőtt, hogy elhunyt.

Számtalan sikerük, díjuk és fellépésük mellett a legbüszkébbek az Arany Páva nemzetközi díjára, amelyet 1974-ben nyertek el. Csatlós Ferenc meglátása szerint azért nyerhettek anno, mert Budai Sándor öt gyereket vitt magával a versenyre, amivel a sok idős hölgy között kitűntek. Rodler László ennek kapcsán említette meg, hogy pontosan az ilyen élmények miatt fontos számukra az utánpótlás, mert azt szeretnék, ha a következő generációk tagjainak is hasonló örömökben lehetne részük, mint amilyenben ők részesültek gyermekkorukban.

– Havonta egyszer nyílt napot tartunk a Budai Sándor Tájházban, ami a mester szülőháza volt. Ezeken a napokon bárki kipróbálhatja a hangszereket, megismerkedhet velük és velünk is. Ez utóbbi nem utolsó szempont, ugyanis mi nem csupán egy zenekar vagyunk. A Budai Sándor Citerazenekar egy család, ami a próbákon és fellépéseken túl is jelen van a másik életében. Mi együtt tartunk születésnapokat, ünnepnapokat, jóban-rosszban ott vagyunk egymás mellett. Aki velünk zenél, az a családunk tagja is lesz – számolt be a zenekari életről Rodler László.

Az említett nyílt napokon nem csupán a fiatalokat célozzák meg. Idősebb korban is nyugodtan lehet csatlakozni a zenekarhoz. Az egyesület elnökének elmondása szerint a citera nem egy bonyolult hangszer, de azt változónak tartja, hogy ki mennyi idő alatt sajátíthatja el a mesteri játékot. László emlékei szerint volt már olyan tanítványa, aki két hónap után már rendkívül ügyesen citerázott, de olyan is, aki még négy év után sem szívvel-lélekkel zenélt.

– A citerázásban a legszebb az örömzenélés. Ez viszont csak akkor megy, ha valaki lélekben is átadja magát ennek a népi, pengetős hangszernek. A citera megérzi, ha valakinek máshová vágyik a szíve. Ám ha egy ember örömmel zenél, akkor csoda történik és gyönyörű hangok szállnak a magasba – fogalmazta meg gondolatait Rodler László a citerázásról.