Zöld város kialakítása Sándorfalván

Beszámolt a praxisközösség
2019-01-29
Kontroll nőgyógyászati rákszűrésre várják az érintetteket
2019-02-01

Utoljára frissítve 2019-11-15

Sándorfalva Zöld város projektje a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága által kiírt TOP-2.1.2-15-CS1-2016-00006 azonosítószámon támogatták, a programban 100 millió forintot nyert a település. A város konzorciumi partnere a Szűz Mária Szent Neve Plébánia.

A fejlesztésben elsődleges célként a Szabadság tér és a Pallavicini Kastély parkjának egységes, egymással összekapcsolódó zöldfelületeinek kialakítása, revitalizációja szerepelt úgy, hogy ehhez a későbbiek során illeszkedni tudjanak a területet övező közterületek, valamint a tervek szerint szintén TOP-os pályázat keretein belül megújuló piac zöldterületei, térburkolatai. A terület rendezése hatással lesz az Ady Endre utcára is, amely a település egyik legforgalmasabb közterülete.

A revitalizáció legmeghatározóbb eleme egy, a tervezési területet átszelő, a kastély kávézóját is felfűző „korzó”. A birtokba vétel után a gyalogos és kerékpáros-forgalom automatikusan élettel töltötte meg a korábban kevésbé kihasznált parkokat. A meglévő és újonnan telepített növényzet, az utcabútorok, a több korosztály igényeit kielégítő játszóterek és eszközök tartalmas szabadidős programot is biztosítanak a település lakosságának.

A Kastélykert zárt téglakerítésének elbontásával és egy új, szellősebb, alacsonyabb, az átláthatóságot, átjárhatóságot az eddiginél jobban biztosító térelhatárolással ez a terület jobban bekapcsolódott a város vérkeringésébe.

A templom körüli akadálymentes járda kialakítása, a kávézó teraszának akadálymentesítése, a buszvárók átalakítása, a kerékpártárolók kibővítése és fedetté tétele is megvalósul.

Megújul a kastély melletti játszótér is, amely így jobban ki tudja szolgálni a kisgyermekek, és szüleik igényeit.

A kivitelezés 2018. december 20-án lezárult, a lakosok birtokba vehették a megújult köztereket.