Beszámolt a praxisközösség

Sándorfalva 2019: új várostörténeti könyv készül
2019-01-29
Zöld város kialakítása Sándorfalván
2019-01-30

Utoljára frissítve 2019-01-30

Háziorvosok, dietetikus és gyógytornász számolt be a Pallavicini Kastélyban arról, hogyan kezdték el az uniós támogatással létrehozott három települést érintő praxisközösségben a munkát.

Alapellátási prevenciós többletszolgáltatások Sándorfalva, Dóc, Szatymaz településeken – ez a címe annak az uniós projektnek, amely közel 150 millió forintot fordít arra, hogy Sándorfalva, Dóc és Szatymaz lakosainak javuljon az egészségi állapota, növekedjen a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek száma.

A Pallavicini Kastély Dísztermében a praxisközösségben részt vevők közül Dr. Lengyel Andrea szatymazi háziorvos, Dr. Sümegi Sándor sándorfalvi háziorvos, Dr. Mester Lajos egyetemi docens, Lada Szilvia dietetikus és Mészáros Vivien gyógytornász beszélt a kezdeti tapasztalataikról. A beszámoló moderátora Gajdosné Pataki Zsuzsanna volt. Sándorfalva polgármestere köszöntőjében a praxisközösség megalakulásának fontosságáról és hasznosságáról beszélt. Elmondta, Szeged közelsége miatt, és azért, mert Sándorfalva nem járási székhely – de ugyanez a helyzet Dócon és Szatymazon is – az itt lakók csak az alap egészségügyi ellátást, amely a háziorvosi alapellátás, kapják. Így még fontosabb és felelősségteljesebb a háziorvosok munkája.

Ismert, hiszen a Sándorfalvi Kisbíróban is írtunk róla már korábban, a praxisközösségnek a célja, hogy csökkenjen a krónikus, nemfertőző betegségteher az ellátórendszer prevenciós fókuszának fokozásával, a lakosság egészségtudatosságának növelésével és a megelőzéssel kapcsolatos területi egyenlőtlenségek csökkentésével. Az alapellátásban dolgozók együttműködésének erősítésével és új kompetenciák bevonásával az alapellátásba plusz szolgáltatások bevezetése történjen a lakosságnak.

A program lényeges eleme, hogy Sándorfalván két (Dr. Nagymihály Sándor, Dr. Sümegi Sándor), Szatymazon három (Dr. Perényiné Dr. Lengyel Andrea, Dr. Szilágyi Katalin, Dr. Lengyel Dezső), míg Dócon egy (Dr. Sipos Cintia) háziorvosi körzet praxisközösséggé alakulását követően közös egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, kezelés történjen a szakmai tervben és a pályázati felhívásban meghatározott iránymutatások szerint. A praxisközösség hét háziorvost feltételez, a társulás jelenleg közbeszerzést írt ki a hetedik hely betöltésére, mivel Dr. Szőke Zsolt sándorfalvi háziorvos nem csatlakozott a közösséghez. A közel kétéves szakmai megvalósítás alatt a lakosság minimum húsz százalékának szűrését végzik el a háziorvosok, a kérdőíves állapotfelmerések a rendelőkben elkezdődtek. A kiszűrteknek lehetősége adódik a rizikófaktorok megértésben és elhárításában egyaránt.

A betegségmegelőző állapotok felfedését követően a legmodernebb életmód, egészségnevelési, táplálkozási, dietetikai, mozgásterápiás és lelki egészség tanácsadási módszerek alkalmazásával az egészséges életforma és betegség-megelőzési ismeretek hatékony elsajátításának lehetőségét biztosítja a program a helyi lakosságnak.