Világbajnok lett Sándorfalva legfiatalabb idei tehetsége

Napenergiával csökkentjük az áramszámlánkat
2022-09-29
A szennyvízcsatorna kivitelezője garanciális munkában javítja az útburkolatot
2022-09-30

Emlékeznek még arra a megszeppent kisfiúra a városnapi ünnepi testületi ülésen, aki négy másik fiatal mellett átvette a Sándorfalva Tehetsége kitüntető címet? Az a kisfiú Fekete Gábor, aki ma már korcsoportjában világbajnok történelmi íjász.

Gábor most kezdte az ötödik osztályt, izgatott is volt emiatt, mert azt mondták neki, hogy ez az év nehéz lesz. Ennél viszont izgalmasabb kalandjai is voltak a nyáron. A városnapon átvette a Sándorfalva Tehetsége kitüntető címet. A bemutatásának végén, július 3-án a következő mondat állt. „Nagy álma, hogy a világbajnokságon a legjobb 5 versenyző egyike lehessen.” Kicsivel több, mint egy hónappal később már túl is szárnyalta saját álmait. Gyulán, a 2022-es Történelmi Íjász Világbajnokságon korcsoportjában az első helyezést érte el. Az eredményéről a fiatal íjász szerényen nyilatkozott.

– Öt éve kezdtem íjászkodni, itt a Sándorfalvi Sólymoknál, a Partiscum Íjászklubban folytattam a történelmi íjászatot. Sokat kellett gyakorolnom, hogy eljussak az idei világbajnokságig. A versenyt 3 kvalifikációs mérkőzés előzte meg, ami 2 napig tartott. Ennek az eredménye után jött a harmadik napon a rangsoroló, ahová az ellenfelem sajnos már nem jutott be, ami kár, mert izgalmas lett volna a verseny, igaz a határokat így is meg kellett lőnöm. Ügyességi, 3D-s és célba lövés is volt. 50 százalékot kellett elérni, én 77, 74, és 72 százalékos eredménnyel lőttem. Eredetileg nem gondoltam, hogy idáig eljutok, már annak is örültem volna, ha a dobogó közelébe érek – mesélte.

Talán az egyik legérdekesebb feladat a célba lövések között a 3D-s, amikor különböző polifoamból készült állatformákra kell lőniük. Gábor elmondása szerint nem is csupán az alakzatok miatt érdekes a versenyeken ez a fajta kihívás, hanem azért is, mert egyes lövéseknek az elérhető pontszámai különböznek az átlagostól így ha valaki pontosan, ügyesen lő, nagyobb pontszámot érhet el, de ha sokat lő mellé, nagyobb lehet a versenytársak közötti különbség is.

A történelmi íjászat egyik sajátossága, hogy az íjaknak és nyílvesszőknek történelmi vonatkozása kell, hogy legyen. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nem lőhetnek modern, karbonszálas, csigás íjakkal és a nyílvesszőik sem készülhetnek műanyagból. A fiú számára ez különös jelentőséggel bír, ugyanis a fa megmunkálás közel áll szívéhez. Otthon még saját íjakat és nyilakat is készít fából, igaz azok egyelőre versenyzésre még nem alkalmasak, de Gábor egyik vágya, hogy felnőttkorában igazi íjkészítő mester lehessen.

A világbajnok anyukája, aki férjével együtt általában el is kíséri fiát a versenyekre, azt is megemlítette, hogy fia mennyire ragaszkodik a nyilaihoz és íjaihoz.

– Még a kilőtt, eltört nyílvesszőket sem lehet kidobni. – tette hozzá Feketéné Marocsik Brigitta, Gábor édesanyja. – Azért anya, mert azoknak ott a helyük. Ahogyan a városnapon kapott díjamnak is. A világbajnoki címem után a második legnagyobb kincsem az a kitüntetés. Csomagolással, szalaggal együtt raktam el és most már a világbajnoki cím mellett tartom a polcomon. – magyarázta Gábor szentimentális értékeit.

Gáborra ezek után még vár egy országos verseny is. Szurkolunk Gábornak és a legjobbakat kívánjuk!