Napenergiával csökkentjük az áramszámlánkat

Meghívó 2022. szeptember 29
2022-09-29
Világbajnok lett Sándorfalva legfiatalabb idei tehetsége
2022-09-29

Utoljára frissítve 2022-09-29

Sándorfalva Város Önkormányzata fejlesztései során lehetőségeihez mérten igyekezett csökkenteni a fizetendő rezsiköltséget. A legtöbb intézményünk villamos energia igényét igyekeztünk részlegesen vagy teljesen napenergiából fedezni.

Az épületek tetején egyre több helyen láthatunk napelemeket és a melegvíz előállítására szolgáló napkollektorokat, mely jelentősen csökkenti az áramszámlát. Hosszú távú célunk a villamos energia hálózattól való teljes függetlenedés és gázfűtés elhagyása.

Intézményeink működtetése során célként fogalmaztuk meg, hogy hosszú távon egy energetikailag független működtetést hozzunk létre. Európai Uniós források felhasználásával a Petőfi Emlékkönyvtár épülete fejlesztése során az épület hőszigetelése, nyílászáróinak cseréje mellett megvalósult a gázszoláltatástól független fűtési rendszer. A beruházás során hőszivattyú rendszert és fan-coil hőleadó felületek alakítottunk ki.

Hasonló beruházás valósult meg nemrégiben a Nádastón is. 2022. július 31-én fejezte be a SÖV Kft. a GINOP 4.1.4-19-2020-03235 Megújuló energiahasználat a SÖV Kft. telephelyén című pályázatát, amelynek célja, hogy a Nádastó villamos energia igényét teljesen napelemről valósítsuk meg. A beruházás során 30 kW teljesítményű napelemet telepítettek.

Hosszútávú célja településünknek, hogy a Bikakaszáló szélén termál kutat létesítsen. Településünk elkészíttette hévíztervét, amely terv megerősíti, hogy közigazgatási területünkön termálvíz kincs található. A kiaknázása elsősorban geotermikus kaszkádrendszert kívánunk létrehozni. A geotermikus kaszkádrendszer segítségével elsősorban közintézményeink távfűtését kívánjuk megvalósítani, későbbiekben a rendszerbe bevonva a vállalkozásokat és a lakosságot.