Útépítések kül- és belterületen

Városalapítónk dédunokája lett az új díszpolgárunk
2022-08-10
Kalotaszegre kirándultak iskolásaink
2022-08-11

Utoljára frissítve 2022-08-11

Közel 135 millió forintból épülnek utak Sándorfalván. Több utcában a beruházás már folyamatban van és továbbiak is elkészülnek az év végéig.

Sándorfalva Város Önkormányzata a „Kisvárosi Programcsomag” keretében 134.700.000 forint támogatásban részesült belterületi útépítésre. A programcsomagnak köszönhetően 2,1 kilométer hosszan kerül aszfalt burkolat a Fürj, Fácán, Cinke, Őz (Citera utca és Akácfa utca közötti szakasza), Citera (Őz utca és Erdő sor közötti szakasza), Zrínyi, Orgona, (Őz utca és Erdő sor közötti szakasza), valamint az Árpád (Mátyás utca és Kossuth utca közötti szakasza) utcákra.

Jelenleg a Fürj utca, Fácán utca, Cinke utca, Zrínyi utca, valamint az Őz utca Citera utca és Orgona utca közötti szakasza, illetve a Citera utca Őz utca és Erdő sor közötti szakasza, kivitelezési munkálatai vannak folyamatban. Az Őz utca Orgona utca és Akácfa utca közötti szakasza, az Orgona utca Őz utca és Erdő sor közötti szakasza, valamint az Árpád utca Mátyás utca és Kossuth utca közötti szakaszának kivitelezéséhez szükséges közbeszerzési eljárás megindítása folyamatban van. A sikeres közbeszerzés lebonyolítása után indulhat a beruházás, amelyet 2022. december 31-ig be is kell fejezni.

Önkormányzatunk eredményesen pályázott még a Vidékfejlesztési Program keretein belül a „Külterületi helyi közutak fejlesztése” című, VP6-7.2.1.1-21 kódszámú pályázati felhívásra. Támogatásban részesült a Nádastó (volt Kővágó I. dűlő) utcában az útburkolat felújítása, továbbá a Tópart (volt „Tóparti út”, Kővágó I-IV. dűlőt összekötő út) és a Harcsa (volt Kővágó IV. dűlő) utcák útépítése. A 247.312.767 forintnyi támogatásnak köszönhetően 485 folyóméter hosszan útfelújítás és 1430 folyóméter hosszan aszfalt burkolat kerül az érintett utcákra. A kivitelezési munkálatok jelenleg folyamatban vannak.

A fent említett pályázati pénzek nem fedezték 100 %-ban a kivitelezés költségeit, így a 12/2021. (X.4) útépítési együttműködésről szóló önkormányzati rendelet alapján ingatlanonként 150 ezer forint érdekeltségi hozzájárulást kell fizetni minden ingatlan után. A pályázati pénz és az érdekeltségi hozzájárulások közös összegét önkormányzatunk saját költségvetéséből még kiegészítette.

Önkormányzatunk további tervei között szerepel a még nem aszfaltos utcák építése is. Így van már benyújtott pályázatunk a Rigó, Farkas és Akácfa utcák építésére is.