Újabb kiállítást nyílt a Galéria Medicinában, amelyen ezúttal is komoly témát boncolgatnak a festmények

Szeretne egy jót röhögni? November 30-án, a Pallavicini Kastélyban, Szőke András műsorán lehet majd kacagni
2023-11-22
Helyére került a város karácsonyfája
2023-11-24

Utoljára frissítve 2023-11-23

Tanács Ildikó, sándorfalvi festőművész munkáját már korábbról ismerhetjük. Tavaly az Orosz-Ukrán háború témájában alkotott, idén az Izrael–Hamász-háború hatására alkotott a művésznő. Műveit, ahogyan a korábbi kiállítását is az orvosi rendelőben, azaz a Galéria Medicinában tekinthetjük meg.

Tanács Ildikó a háziorvosi rendelőben dolgozik, mint asszisztens. Kiállítás így igazából a munkahelyén tekinthető meg. Persze egy orvosi rendelőben nem számít hétköznapinak egy művészeti kiállítás, de Dr. Nagymihály Sándor, sándorfalvi háziorvos, őszinte híve annak, hogy a művészeteknek, mind alkotói, mind szemlélői részről gyógyító hatással bírnak, ennélfogva időről időre megújuló kiállításokat szervez.

A művésznő, saját bevallása szerint, már gyerekkorában is igazán szerette a képzőművészetet. Élete ezzel szemben másképp alakult. Nem az alkotás lett a fő foglalkozása, de az mégsem tűnt el teljesen az életéből.

„A pandémia alatt rengeteg szabadidőm és energiám volt, úgy akkor tértem vissza az alkotáshoz igazán, de ez még most is inkább hobbi, mint foglalkozás.” – foglalta össze festői munkásságának kezdetét Ildikó.

Nem könnyű téma a háború, de a művésznő szándékosan, kihívásból választotta azt, mint festményei fő mondanivalóját.

„Ne fogadják el az emberek természetesnek az elektromos áramot, a vezetékes vizet, a vezetékes gázt! Rengeteg ember számára megváltoztak most a hétköznapok, átalakult az életük és ez sajnos ebben a szituációban még a kisebbik a rossz. Ugyanezért volt témám tavaly az Orosz-Ukrán konfliktus.” – fogalmazta meg gondolatait a háborúról a művésznő.

A festmények stílusához legközelebb leginkább a modern impresszionizmus áll. Az alkotó el is árulta, általában képei hirtelen benyomásokból, érzésekből, ötletekből születnek, így azok végül, a sokszor a képeken direkt üzeneteken keresztül közvetített mondanivalón túl, a festő pillanatnyi lelkivilágát adja nekünk vissza.

Ildikó képei meg is vásárolhatóak, közvetlenül tőle. Jobban belegondolva, a festményt megvásárlónak a szobája falán végső soron Ildikó lelkének egy darabja köszön majd vissza.

Habár, mivel a festőnő még csak nemrég kezdte el képeinek áruba bocsájtását, nem tudott arról nyilatkozni, hogy a befolyt összeggel eddig mit kezdett, de vágyai szerint jótékony célra fordítaná a festményekből befolyt összegeket.

A művésznő egy pozitív üzenettel fejezte be a beszélgetésünket.

„Érdemes elgondolkodni a napi életben azon, hogy mivel tudunk többet hozzáadni a kollektív jóhoz. Ez lehet apróság is. Én csak a festményeimmel megalkotásával tudok hozzájárulni. Talán a rajtuk szereplő üzenetek megérintenek valakit és egy olyan világban, ahol egyik háborúzó féllel sem lehet egyetérteni, létrehoz egy kis pozitív változást.” – üzente az olvasóknak a festőnő.