Tűzoltóink Algyőn gyakorlatoztak

Így emlékeztünk meg ’56 októberéről
2019-10-22
Nyertünk a WiFi4EU pályázaton
2019-10-24

Utoljára frissítve 2019-10-24

Október 18-án, pénteken Algyőre vonult a Sándorfalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, hogy egy gyakorlaton vegyenek részt.

Tűzoltóink péntek korra reggel indultak el Algyőre, a megye több önkéntes tűzoltó egyesületével együtt. A katasztrófavédelem emberei, szervezték a gyakorlatot és segítették az önkéntes tűzoltókat. A Magyar Vöröskereszt kollégái és számos a mentőszolgálatnál dolgozó ember is részt vett az eseményen. A magyar vöröskereszt által toborzott fiatalok a sérülteket játszották a szimulált baleseteknél, míg a tűzoltók természeti károkat számoltak fel, sérülteket láttak el, fabábuk által alakított áldozatokat kerestek, és persze tüzet is oltottak.

Rövid eligazítás után az Algyő határában fekvő erdő felé vették útjukat, ahol először olyan kárfelszámolás várt rájuk, amilyeneket viharok után szoktak csinálni. Tűzoltóink ragaszkodtak hozzá, hogy én is beöltözzek. Egyrészről biztonsági szempontok miatt, másrészről meg azért, hogy nekem is legyen valami fogalmam arról, milyen az ő bőrükben mozogni. Nos, elmondhatom, izzasztó. Plusz tíz kilóval magunkon, ami még csak az öltözéket jelenti némileg nehezebb sétálni, hát még futni. Mikor belegondoltam, hogy erre még nekik rájön a légzőkészülék a tűzoltások alkalmával, csak arra tudtam gondolni, hogy őszinte elismeréssel nézhetek mindannyiukra.

Mindent szigorúan az előírt szabályok szerint kellett csinálniuk, mintha valós káreseményhez vonultak volna ki. Még a rádióforgalmazásukban használt szavaik sem térhettek el az előírtaktól.

„Élettel össze nem egyeztethető állapotban van az áldozat.”

Hallatszik a fenti mondat a rádió recsegésén keresztül, majd Korom Tamás sándorfalvi önkéntes tűzoltó készségesen elmagyarázza, hogy ők nem mondhatják azt, hogy valaki halott, mert azt csak orvos állapíthatja meg.

Az élettel össze nem egyeztethető állapotú személyeket fabábuk alakították. A sérülteket viszont már élő személyek játszották. A középiskolás fiatalokat a Magyar Vöröskereszt emberei sminkelték ki, akik így igazán élethű, bizonyos esetben még vérzőnek is tűnő sérüléseket kaptak. Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy a következő fotókat csak erős idegzetűeknek ajánljuk!

Nem csupán a sérülések voltak élethűek. Egy autót valóban az árokba borítottak, hogy az ilyen helyzetet is gyakorolják. Végül egy kigyulladt kocsit is eloltottak, amit videón is megnézhetnek.