Tájékoztató a tehergépjárművek közterületi megállással kapcsolatos szabályairól

Pál Dénes meglepetés számokkal is készül a Kastélykerti Majálisra
2019-04-30
Vitákkal húzódott el a képviselő-testületi ülés
2019-04-30

Utoljára frissítve 2019-05-20

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen beszéltek a képviselők a tehergépjárműveket érintő közterületen történő megállással kapcsolatos szabályokról, illetve arról, hogy vannak, akik akarva, akaratlanul megszegik azokat. Ezekre figyeljenek oda az érintettek.

A közterület-használat rendjéről szóló önkormányzati rendelet szerint közterület-használati engedélyt kell beszerezni a teher és különleges gépjárművek, valamint ezek vontatmányainak elhelyezésére.

A teher- és különleges gépjárművek, továbbá autóbuszok közterületen való elhelyezésére a saját ingatlan előtt csak akkor adható engedély, ha erre nincs hely az udvaron és a gépjármű a közterületen a biztonságos közlekedést nem akadályozza.

A fentebb említett közterületen való elhelyezésnek minősül az olyan eset, ha a tulajdonos munkaidőn túl, éjszaka, hétvégén, munkaszüneti és ünnepnapokon a közterületen tárolja gépjárművét.

Az érvényben lévő KRESZ a várakozást, azaz a parkolás fogalmát is definiálja. Eszerint megállás az, ha a járművel a be és kiszálláshoz, vagy a folyamatos fel és lerakáshoz szükséges ideig, illetőleg – ha a vezető a járműnél marad – egyéb okból legfeljebb 5 percig tartózkodik egy helyben.

Így tehát várakozásnak, másképp kifejezve parkolásnak minősül minden olyan eset, aminél a járművel a megállásnál hosszabb ideig egy helyben tartózkodnak.

A teher- és különleges gépjárművek közterületen való tartásának díjai is van.

– 3 tonna összsúly alatt 330 Ft négyzetméterenként havonta

– 3 tonna összsúly felett pedig 400 Ft a gépjármű által elfoglalt négyzetméterenkénti havidíj.

A közterület-használatról szóló érvényes önkormányzati rendeletet teljes egészében ITT lehet megtalálni.