Szolgáltató csarnok épült a Bikakaszálón

Átadtuk a Sándorfalvi Piac fejlesztése és bővítése II. ütemének eredményét
2023-01-11
Rendőrjárőr és Határvadász toborzás a piacon
2023-01-13

Utoljára frissítve 2023-01-11

Megérkezett az első fecske a Bikakaszálóra: átadtunk egy szolgáltató csarnokot a területen. Az ipari övezetben 16 vállalkozás lel otthonra a közeljövőben, városunk gazdasága tehát elkezdhet fejlődni.

Sándorfalva önkormányzata korábban úgy döntött, hogy gazdaságfejlesztési övezetet hoz létre a sportpálya mögötti egykori Bikakaszáló területén. Gajdosné Pataki Zsuzsanna polgármester elmondta, Sándorfalva meglehetősen nehéz helyzetben van, amikor saját bevételek előteremtéséről van szó, hiszen a Natura 2000-es természetvédelmi területekkel körülvett településre nehezen telepíthető be ipar. Márpedig az adóerő képességet növelni kell a település fenntarthatósága érdeklében, ennek jó eszköze lehet, ha a helyi vállalkozások helyben tudnak fejlődni. Ezért törölték el az építményadót és ezért alakítottak ki a városban egy olyan területet, amely kifejezetten gazdasági célokat tud majd szolgálni.

Az önkormányzat 230 millió forintból közművesített, közvilágítást létesített, további 50 millió forintból pedig egy olyan bevezető utat is épített a területre, mely nagygépeket is elbír. A területen felépült az első ingatlan is: egy ipari csarnok, amelynek létrehozására az önkormányzat 100 millió forintos pályázati forrást nyert. A 300 négyzetméteres épületben egy nagyterem, négy irodahelyiség és öltöző kapott helyet, de a jövőben kialakítanak egy konyhát, az emeleti galériát szintén be lehet majd építeni.

Az ünnepélyes átadón Farkas Sándor országgyűlési képviselő elmondta, bár a vállalkozások jelentős része Szegedre megy, fontos, hogy aki szeretné, Sándorfalván is tudjon fejlődni.

– Ez a minden igényt kielégítő csarnok az első fecske az övezetben, de bízunk benne, hogy hamarosan követi majd a többi is – mondta.

Jenei Csaba, a Sándorfalvi Ipartestület elnöke is pozitív fejleményként értékelte, hogy létrejött egy ilyen terület a vállalkozások számára és úgy fogalmazott, ez hatalmas előrelépést jelenthet azoknak, akik ide költöznek.

A csarnok használatára az önkormányzat pályázatot írt ki, a tervek szerint több cég is beköltözhet majd az épületbe. A gazdasági övezet hamarosan tovább fejlődik, hiszen jelenleg 12 vállalkozás már aláírta a bérleti szerződését a területre, további 4 pedig arra vár, hogy a terület bővítésével ők is helyet kaphassanak. Az önkormányzat tervei szerint a pályázatban előírt 5 éves fenntartási idő után a bérlők meg is vásárolhatják majd helyeiket, hiszen a tapasztalatok is azt mutatják, hogy a saját területet sokkal intenzívebben fejleszti mindenki, mint a bérleményt. A városvezetés célja pedig az, hogy a gazdasági övezet minél prosperálóbb legyen.

Az egykori Bikakaszáló másik két részének hasznosítására is megvannak már a tervek. Gajdosné Pataki Zsuzsanna polgármester elárulta: a terület másik része sportövezet, ahova egy sportcsarnokot álmodtak, a záportározóból, amely szintén itt van, egy csónakázótavat szeretnének kialakítani.