Szeptember 18-án lesz idén a Mária napi búcsú

Országos hírű lett a sándorfalvi Cukrász lány
2022-08-16
Meghívó 2022. augusztus 19.
2022-08-17

Utoljára frissítve 2022-08-16

Szeptember 12-e, a Máriák névnapja. Ez nap idén hétfőre esik, így a hagyományok szerint a búcsú időpontja a névnapot követő vasárnap, azaz 18-a.

2022-ben is forgók, árusok céllövöldék, dodzsemek várják a lakosságot, a Sándorfalvi Piac és a Kastély-kert egybenyitott területén. Így idén is foroghat körülöttünk a világ, miután leszálltunk egy-egy szédítő forgóról és ebben az évben is gazdagabbak lehetünk némi vásárfiával. A forgósok már 17-én kint lesznek a területen, így már szombat este is belekóstolhatunk a búcsúzásba.

A búcsúi ünnepi szentmisét és körmenetet, szeptember 17-én, szombaton délelőtt 10 órai kezdettel a Szűz Mária Szent Neve Római Katolikus Templomban tartják.

Azt tudják, hogy mitől búcsúzunk ilyenkor?

Bálint Sándor−Barna Gábor: Búcsújáró magyarok. A magyarországi búcsújárás története és néprajza című írásában pontos betekintést ad a búcsú teológiai tanába valamint magának a búcsúnak a fogalmába. Eszerint a búcsú az alábbiakat jelenti.

„A búcsú (indulgentia) a római katolikus egyház teológiájához és liturgikus gyakorlatához kapcsolódó fogalom. A katolikus teológia a tridenti zsinat (1545−1563) óta világosan megkülönbözteti a gyónás szentségében megvalósuló bűnbocsánatot a bűnökért kiszabott büntetés elengedésétől. Ennek megfelelően a bűneit megvalló és ezek miatt bánatot tanúsító személy a gyónás szentségében a feloldozással elnyeri ugyan a bűnbocsánatot és elengedik neki a halálos bűnökért járó örök büntetést, de a már megbocsátott bűnökért visszamaradnak még adott ideig tartó büntetések, amelyekért a bűnösnek egy bizonyos ideig a tisztítótűzben kell szenvednie. A római katolikus dogmatika szerint a búcsú a már megbocsátott bűnökért kiszabott tisztítótűzbeli büntetések elengedése.”