Százötvenmillió forint egészségfejlesztésre

Mintagazdaságot épít az önkormányzat Kővágóban
2018-04-04
Meghívó a Képviselő-testület 2018. április 13-i rendkívüli ülésére
2018-04-10

Sándorfalva, Dóc és Szatymaz társulást alakítva közösen pályázott és nyert támogatást. Az orvosok munkáját népegészségügyi koordinátor, gyógytornász és dietetikus is segíti, emellett a számítógépes infrastruktúra is fejleszthető az elnyert pályázati pénzből.

A Szegedi kistérségben élő emberek nagy része akár főtevékenységként, akár mellékkeresetként a mezőgazdaságban dolgozik, megbetegedési mutatóik a három településre nézve (Sándorfalva, Szatymaz, Dóc) hasonlóak, mint ahogyan életmódjuk, életvitelük is. Ezért jelentős egészség-magatartás befolyásolás érhető el a háziorvosaik bevonásával, abból a szempontból is, hogy a kistelepülési háziorvosi státusz és tekintély, jelentős hatással bír az itt élő lakosságra, közösségekre. A napi betegellátásban nagyon kevés idő jut a prevencióra.

Utóbbiban mindenképpen segít ez a most megnyert pályázat: Sándorfalva Dóccal és Szatymazzal összefogva sikeresen szerepelt,

a három település összesen 149 millió 165 ezer 92 forintot nyert, amelyhez nem kellett önerőt biztosítani.

Az elnyert támogatással ezeket a háziorvosi prevenciós rendeléseket is lehet segíteni – ennek szükségességét a lakosok is rendre jelzik, jelezték a háziorvosoknál. Mostantól lehetőség lesz arra, hogy még több odafigyelést kapjanak, akár egyéni egészségfejlesztéssel, személyre szabottan, akár csoportos tanácsadás keretében.

Hogyan?

Az orvosok munkáját ezután népegészségügyi koordinátor, gyógytornász és dietetikus is segíti. De arra is jut forrás az elnyert támogatásból, hogy a három település orvosi rendelőinek számítógépparkját, a gépeken futó programokat korszerűsítsék, egységesítsék. A háziorvosok mellett dolgozó új kollégáiknak az is a feladatuk lesz, hogy a szervezett, rendszeres szűréseken való részvételre buzdítsák az itt élőket.

A pályázatot két év alatt kell megvalósítani, amelynek szerves része lesz Sándorfalván az eddig is nagy sikerrel megtartott őszi egészséghét.

FACEBOOK
TWITTER
Betűméret