Mintagazdaságot épít az önkormányzat Kővágóban

Felhívás 2016. évről szóló vagyonnyilatkozat átvételére
2018-03-29
Százötvenmillió forint egészségfejlesztésre
2018-04-04

Utoljára frissítve 2018-04-04

A gyümölcsös kialakítása mellett az áramhálózatot is fejlesztik Kővágóban, Csibafában vízvételi pontot és vadkerítést is telepítenek. Minderre 9 millió 600 ezer forintot nyert Sándorfalva.

Csibafa 448, Kővágó 442 zártkertjét, közel 160 hektárnyi külterületet fejleszthet az önkormányzat abból a közel tízmillió forintból, amelyet most nyert meg Sándorfalva.

Ráadásul mindezt úgy, hogy 0 forint önerőt kellett a pályázat „mellé tenni”.

Mit csinálhatnak meg ebből a pénzből a két külterületen?

Kút épül Csibafában

A helyi gazdálkodók kérésére vízvételi pontot alakít ki az önkormányzat a Csibafai zártkertek szélén lévő önkormányzati ingatlan határán, sőt, csatlakozási lehetőséget is kialakítanak a zártkertiingatlan-tulajdonosoknak. A tulajdonosok saját tömlővel vagy akár saját erős fejlesztésből csővezetékkel tudnak csatlakozni a vízvételi pontra.

Vadkerítést is telepíthetnek

Csibafában részben a kerítések hiánya és a meglévők rossz állapota miatt jelentős a külterületről a zártkertekbe bejutó vadak száma. A hidegebb teleken a zártkertek fás szárú növényeinek a kérgét lerágva jelentős károkat okoznak, ezért a Sándorfalvi Vadásztársaság útmutatása alapján vadkerítéseket telepít az önkormányzat. A kerítést környezetbarát anyagból akácoszlopokból készítik el, nyomvonala a zártkertek szélén lesz, Csibafa valamennyi zártkertjét és a területtel szomszédos szatymazi zártkerteket is védi majd a vadkártól.

Napelemes „árampont” Kővágóban

Kővágóban a zártkertek szélén lévő önkormányzati ingatlan határán a villamosenergia-hálózathoz lehet majd csatlakozni: ez a tulajdonosoknak saját almérővel lehetséges. Az elfogyasztott áramot napelemekkel termeli meg az önkormányzat. Az áramvételi pontról hosszabbítóval, vezetékkel közvetlenül huszonöt zártkert érhető el, viszont közvetve a kerteken keresztül a tulajdonosok összefogásával már ötven zártkert teljes területe elérhető. Igény esetén az önkormányzat lehetőséget biztosít a zártkerttulajdonosoknak akkumulátoraik töltésére. A napelemeket az önkormányzat tulajdonában lévő telken helyezik el, itt öt vízálló konnektort is kiépítenek.

Gyümölcsös Kővágóban az őshonos fajták bemutatására

Újabb turisztikai látványossággal bővül Sándorfalva: gyümölcsöst létesítenek a Nádastó Szabadidőpark mellett. A látogatók a gyümölcsösben az ősi magyar gyümölcsfajtákat ismerhetik meg, kóstolhatják meg termésüket. A gyümölcsfák termőre fordulásával a bemutatót bővíteni szeretnék hagyományos feldolgozási eljárásokkal. A helyi tájfajták telepítésével és megismertetésével a régi fajták megőrizhetők, és újra megismertethetők a helyi gazdálkodókkal, így van esély arra, hogy újra elterjednek azok a fajták, amelyek magas kort érnek meg és vegyszer- és öntözésmentes gazdálkodással is gondozhatók. Tizennyolc régi magyar gyümölcsfajtát mutat be az önkormányzat:

  • Alma: Kecskeméti vaj, Asztraháni piros, Éva, Nyári fontos, Nyári csíkos fűszeres, Simonffy piros, Kosorrú, Húsvéti rozmaring, Téli piros pogácsaalma.
  • Körte: Ilonka, Gellért vaj, Kieffer, Pap.
  • Meggy: Csengődi, Korai pipacs, Újfehértói fürtös.
  • Cseresznye: Szomolyai fekete, Solymári gömbölyű.

A tervek szerint a beruházások idén nyáron indulnak, és 2019. április végéig el is készülnek.