Szatmárban segítettek a sándorfalvi tűzoltók

Új funkció, új név! Nevezze el ön a régi pártházat!
2019-07-23
Sándorfalvi Kisbíró – 2019. március
2019-07-24

Soha nem látott vihar csapott le június végén Mátészalkára: egymás után tépte ki a fákat, tette tönkre a házak tetejét, nem túlzás, katasztrófa sújtotta övezetté vált a szatmári kisváros. Ide hívták el segíteni a Sándorfalvi Önkéntes Tűzoltó-egyesületet is.

Négyen a vadonatúj gyorsbeavatkozó járműbe pattantak, és indultak is segíteni az ország északkeleti végébe, szó szerint azonnal: Polyák Tamás parancsnokon kívül Korom Tamás, Dudás Endre és Király Sándor tudta vállalni az azonnali indulást.

Összesen 5135 épület tetőszerkezetében tett kárt a vihar, ezek közül 181 volt közintézmény: bölcsőde, óvoda, iskola, művelődési ház, idősek napközi otthona, önkormányzati ingatlan, uszoda. Lakhatatlanná vált 41 lakóépület, 101 embert rokonoknál, 13-at önkormányzati lakásokban és általános iskola tornatermében helyeztek el. A kárelhárításhoz a katasztrófavédelem más megyékből is kért segítséget. 54 hivatásos tűzoltó 57 technikai eszközzel, valamint 191 önkéntes tűzoltó 40 eszközzel segítette a munkát. Utóbbiak között volt a Sándorfalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesület négy tagja is.

Elsősorban a kidőlt fákat kellett fölvágniuk, eltávolítaniuk a sándorfalviaknak, volt, hogy az egyik helyszínen tíz fenyőfát kellett szétvágniuk.

Korábban is volt már hasonló bevetésük az önkéntes tűzoltóknak: 2017-ben Nagylakon kellett viharkárt fölszámolniuk.