Sándorfalván szinte az egész ősz Petőfi körül forgott

Újabb csalásokra hívja fel a figyelmet és a mindenszentek és halottak napi ünnepek alatti óvatosságra int a rendőrség
2023-10-27
Pályaválasztási nappal segítette a helyi fiatalokat az Sándorfalvi Ipartestület
2023-10-30

Utoljára frissítve 2023-10-27

A Petőfi 200 Emlékév országos rendezvénysorozathoz, a Nemzeti Kulturális Alap 690125/00123 számútámogatásával, több eseménnyel és akcióval is csatlakozott a Sándorfalvi Művelődési Ház és Könyvtár, a Sándorfalva Városi Önkormányzat, a Sándorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskola, valamit több civil szervezet is Sándorfalváról. Ezen eseményekről és összefogásokról olvashatnak az alábbiakban.

PETŐFI SÁNDOR ÉS A POWERPOINT!

2023. őszén, az iskolakezdést követően kreatív munkára invitáltuk a vállalkozókedvű gyerekeket, olyan csapatmunkára ösztönözve őket, ami erősíti közösségeiket, közös gondolkozásra és alkotásra készteti őket, mindamellett, hogy a feladatnak megfelelve mélyedjenek el Petőfi Sándor életművében. A munka során és az elkészült munkáknak köszönhetően nem csupán megismerik, de meg is ismertetik egyik legnépszerűbb klasszikus költőnket, életművének egy-egy általuk közösen kiválasztott részletét.

A szabadon választott Petőfi költeményekre közel húsz pályamunka érkezett, többségében rajzok, de akadt köztük PPT és videó is.

Harmadik évfolyamtól a hatodikig ötlötték ki és készítették el a gyerekek a beadott alkotásokat. Petőfi alighanem elégedetten csettintgetett odaföntről a verseire rajzolt, fotózott és filmezett munkákat látva.

PETŐFI KÖLTEMÉNYEI SÁNDORFALVI CIVIL SZERVEZETEK ELŐADÁSÁBAN

Sándorfalván számos civil szervezet működik, amelyek tagjai aktívan vesznek részt a város közösségformáló eseményein, leginkább önkéntes munkában.

Velük együttműködve készítettünk és rögzítettünk Petőfi költeményeket videón.

A Sándorfalvi Őszikék Nyugdíjas Egyesület Irodalmi Körének közreműködésével egy kevésbé ismert, az idő múlását, az azzal járó öregedés méltó elfogadását bemutató Petőfi verset rögzítettünk, Szerelem és bor címmel a Petőfi Emlékkönyvtárban.

A Sándorfalvi Nők Klubja Petőfi Sándor Itt van az ősz, itt van újra című költeményét adta elő, amely talán a költő egyik legismertebb és legszebb költeménye. Különlegességét az adta, hogy a felvételre Sándorfalva idén nyáron felavatott Petőfi emlékművénél került sor a Május 1 téren, amely alkotás Retkes Máté sándorfalvi kötődésű szobrászművész alkotása.

Bondor Józsefné a település nyugdíjasokat megmozgató rendezvényeinek, önkéntes akcióinak, szakköreinek rendszeres résztvevője. Saját választása alapján Petőfi Magyarország című költeményét rögzíthettük vele új Petőfi emlékművünknél.

Rovó Tímea oktatóként hosszú évek óta és rendszeresen tart edzéseket sándorfalvi lányoknak, asszonyoknak. Edzései, példamutatása népszerűsítik a rendszeres mozgást, az egészséges életmódot, így, a kontraszt okán (sport és költészet 2023-ban), különösen izgalmas volt az ő és egyik csapata előadásában Petőfi Füstbe ment terv című költeménye.

PETŐFI KÖLTEMÉNYEK CITERÁRA

A Sándorfalvi Budai Sándor citerazenekar Magyarország egyik legrégebben működő aktív népi zenekara. Repertoárjukban számos tájegység népdalcsokra szerepel, amelyekkel városi rendezvényeinket színesítik.  A Petőfi 200 Emlékév kapcsán kértük fel őket egy Petőfi csokor összeállítására, kapcsolódva az emlékév országos programsorozatához.

Az elkészült új nótákat Dél-Alföldi és Betyár csokrukba illesztették, amelyeket a 2023-as év városi rendezvényein játszotta a zenekar, többek között a település központi terén, a Szabadság téren a Városnap Ünnepi Testületi ülésén, ahol hagyományosan a település díjait adja át a város képviselő testülete július 8-án.

A település hagyományos értékeit összefoglaló új kötet (Sándorfalva kincsestára – Hagyományok, ízek, értékek címmel megjelent) ünnepélyes bemutatóján, április 28-án a Budai Sándor Művelődési Házban.

Új köztéri (Sándorfalva, Május 1 tér) Petőfi Emlékművünk alkalmából szervezett avatónak is részesei voltak a Budai Sándor Művelődési Házban rendezett emlékműsoron, augusztus 12-én ahol a Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesülettel közösen léptek fel.