Pályaválasztási nappal segítette a helyi fiatalokat az Sándorfalvi Ipartestület

Sándorfalván szinte az egész ősz Petőfi körül forgott
2023-10-27
Egészséghét 2023
2023-10-30

Utoljára frissítve 2023-10-30

Idén második alkalommal rendezték meg a Sándorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskolában a pályaválasztási délutánt, ahol a 8. osztályos diákok a Sándorfalvi Ipartestület tagjaival, és az általuk képviselt szakmákkal ismerkedhettek meg közelebbről. Idén is egy izgalmas és hasznos délutánt tölthettek el a diákok, miközben a jövőjükön gondolkoztak.

Október 25-e a szakmák napja volt a helyi iskolában. Jenei Csaba önkormányzati képviselő és a Sándorfalvi Ipartestület elnöke beszédében elmesélte, hogyan jutottak egy éve arra az elhatározásra, hogy megszervezik a programot:

“Az egyik elnökségi találkozónkon arról beszélgettünk, ki miért választotta azt a szakmát, amit űz. Érdekes módon szinte mindenkinek volt egy olyan pillanata, amikor meghozta a döntést. Van olyan, aki egy példaképét követte a pályaválasztás útján, van olyan, aki egy munkafolyamat elvégzése után döntött úgy, hogy azt a szakmát választja, és olyan is van, akinek csak egy rövid beszélgetés kellett a megfelelő emberrel ahhoz, hogy meghozza a pályaválasztási döntését.”

Ezeket a személyes élményeket próbálta az Ipartestület összegyúrni, és remélik, minél több diáknak tudták megadni a döntés pillanatát, amikor azt mondják, “Igen, én ezt akarom csinálni!”

A programon a Krúdy Gyula Szakképző Iskola és a Móravárosi Szakképző Iskola is mutatott be szakmákat, az Ipartestület tagjai pedig vállalkozóként mutatták be saját hivatásukat. Az Ipartestület reméli, hogy a diákok számára példaképként is szolgálhatnak azzal, hogy a szakmák mellé sikeres vállalkozók is társulnak.

Az interaktív standoknál a diákok – szó szerint – belekóstolhattak a cukrászmesterségbe, de volt lehetőségük fodrászkodni, forrasztani, vegyész kísérleteket végezni, szögeket beverni és beszélgetni a szakmák képviselőivel.

A program végén ajándékcsomagot is kaptak a diákok, amellyel egyrészt kedveskedni szerettek volna a szervezők, másrészt azt remélik, az ajándékokról olyan beszélgetések indulnak majd el akár egymás között, akár otthon, amelyek segíthetik a pályaválasztási döntést.

Jenei Csaba elmondta, büszke a pályaválasztási délutánra és örül annak, hogy ekkora az érdeklődés iránta a diákok részéről. Szeretnék jövőre is megszervezni a programot, azt remélik, legközelebb több szülő is ellátogat majd az eseményre.