Online jártunk Karinthy koponyája körül

Kézműves szakkörökön tanulhatnak a felnőttek
2023-02-23
Nem mindennapi esemény történt a Hivatal életében
2023-02-24

Utoljára frissítve 2023-02-24

A két egyetlen – Karinthy Frigyes nagy szerelmei című, nem túl szokványos előadást tekinthették meg az érdeklődők a Petőfi Emlékkönyvtárban január 27-én. A Madách Színház darabját online lehetett végignézni.

Manapság egy projektor és egy laptop segítségével szinte bárhol igazi mozihangulatot lehet teremteni. Persze szükséges hozzá még egy jó nagy üres falfelület is, de szerencsére a könyvtár foglalkoztató termében az pont adott. Ilyen módon, a Madách Színház azon ötletének köszönhetően, amely a pandémia alatt született, bárkihez könnyebben valódi színházi minőségben jutnak el a fővárosi színdarabok is.

Az említett előadásról a színház oldalán a következőket lehet olvasni:

„Karinthy Frigyes huszonöt éves, amikor kalandos körülmények között megszökteti nagy szerelmét, a három gyermekes Judik Etel színésznőt. A férj haragja elől fél évig bujkálnak Berlinben, majd nagyobb összeggel megbékítve a férjet, Budapesten házasságot kötnek.

Az író a „bogárka, bogaram” becézéséből adja a Boga nevet imádott párjának, aki az első világháború után kitörő spanyolnátha-járvány áldozata lesz.

Karinthy ezt jegyzi naplójába felesége halála után:

„Úgy érzem, agyamban daganat képződött, amikor ő meghalt…”

A gyászoló férfi csaknem két év múlva, egy telefonvicc meghívását komolyan véve ismerkedik meg az akkor még férjes asszonnyal, Böhm Aranka orvosnővel. A szenvedélyes, minden férfit meghódító Aranka már másfél évtizede színesíti érzelmi viharaival a házasság hétköznapjait, amikor Karinthyt, aki mindvégig olthatatlan szerelemmel gondol Bogára, 1936-ban valóban műteni kell. Az élet-halál között lebegő író egyszerre két nővel viaskodik, képzeletben Bogával, a valóságban Arankával…”

Terveink szerint, amennyiben lesz rá lehetőség, további darabokat is „elhozunk” a könyvtárba a színház repertoárjából.