Kézműves szakkörökön tanulhatnak a felnőttek

Szilveszterkor és újév első napjaiban is új lakót köszönthettünk
2023-02-23
Online jártunk Karinthy koponyája körül
2023-02-24

Ötféle ingyenes, kézműves szakkör indult februárban városunkban. A résztvevők megtanulhatják a nemezelés, papírfonás, mézeskalács készítés, quilling és tojásfestés praktikáit.

Ingyenes, felnőtteknek szóló szakkörök indultak február elején a Budai Sándor Művelődési Házban. A Nemzeti Művelődési Intézet által meghirdetett és mentorált foglalkozásokon kézműves technikákat ismerhetnek meg az érdeklődők. Öt szakkör indult el: nemezelésre, papírfonásra, mézeskalács készítésre, quillingre, azaz papírdísz készítésre és tojásfestésre lehetett jelentkezni. A kezdeményezés sikerét jól mutatja, hogy gyakorlatilag az összes telt házzal működik.

Gombosné Zámbó Zsuzsanna, a Sándorfalvi Művelődési Ház és Könyvtár igazgatóhelyettese elmondta, az eszközök és alapanyagok nagy részét a Nemzeti Művelődési Intézet biztosítja az önkormányzat számára.

– Minden szakkört heti két alkalommal tartanak meg. A szakkörvezetők a művelődési ház munkatársai, akik internetes videók alapján viszik a foglalkozásokat. Ezeket olyan oktatókkal rögzítették, akik magas szinten, több évtizedes tapasztalattal rendelkezve vállalkoznak tudásuk megosztására – mesélte.

A nemezelők az első alkalommal egy zsinórt sodortak a vizes gyapjúból. Bár triviálisnak tűnhet, Bubrják Lászlóné Erzsébet elmesélte, egyáltalán nem lesznek egyszerűek itt a feladatok. – Isteni jó ez a szakkör. Bár a zsinór még egyszerű volt, azért az már kiderült, hogy ez csak arra volt jó, hogy tapasztalatot szerezzünk erről a technikáról. Már most látom a hibáimat, de lesz majd még jobb is – mosolygott.

A szakkört Bányász István vezeti, aki elárulta: ha már rutinosan elsajátították a nemezelés alapjait, készítenek ülőpárnát, ékszereket, kesztyűt és papucsot is.- Ez egy 8 ezer éves mesterség, amit a Kárpát-medencétől nyugatra már nem is ismernek. Mi itt közösen tanuljuk meg a fortélyokat. A hosszútávú cél, hogy a csoport a tanfolyam végén is együtt maradjon és a tagok vigyék tovább ezt a tudást, adják át másoknak is – mesélte.

Míg a tízfős csoport nemezelt, a konyhából kellemes illatok érkeztek, ott ugyanis a mézeskalács szakkör tagjai elkészítették első adag süteményüket. Ezt a szakkört Elekes Zoltán vezeti, aki az asszonyokkal együtt tanulja a karácsonyi édesség készítésének fortélyait

– Igazából mi mind háziasszonyok vagyunk, tudunk mézeskalácsot sütni, de az apró trükköket nem ismerjük. Én például eddig úgy csináltam, hogy minden hozzávalót összekevertem, itt azonban szitáljuk a lisztet és gőz felett olvasztjuk össze a mézet és a vajat – mesélte Vakulya Tünde.

– A díszítés pedig mindannyiunk számára újdonság lesz. Szerintem a végére olyan profik leszünk, hogy áttérünk erre az üzletre és árulni fogjuk a szép mézeskalácsokat – nevetett Bondorné Mária.

A szakkörök tavasz végéig zajlanak, a megszülető alkotásokból pedig a végén kiállítást rendeznek majd.