Magyarországról egyedül Zsolt fog bemutatkozni a juniorok között a Svéd nagydíjon

Így emlékeztünk meg Sándorfalván a 1848-49-es forradalom és szabadságharcról
2023-03-14
Három évtizednyi munka elismerése – Szabóné Tóth Gabriella története
2023-03-17

Utoljára frissítve 2023-03-18

Múlt hét közepén olvashatták, hogy a sándorfalvi salakmotoros fiú, Sárközi Zsolt, a Svéd nagydíjon mutatkozhat be a nemzetközi közönségnek. A hír arról szólt, hogy Zsolt és felkészítője, Kristóf Pál, szponzorokat keresnek. Ennek kapcsán beszélgettünk velük.

Zsolttal és Pállal utoljára 2022 októberében beszélgettünk. A téli hónapok abban a sportban, amit ők űznek, a leállás, felkészülés és karbantartás ideje. Március elejére érték el azt az időt, hogy újra elkezdhetnek motorozni.

Zsolton kívül még három fiút tanít a salakmotorozásra Kristóf Pál, de egy bizonyos cél lebeg most leginkább a szemük előtt. A 12 éves salakmotoros tehetség felkészítése a Svéd nagydíjon való bemutatkozásra.

Edzője ugyan a téli hónapokat a motorok karbantartásának idejének tartja, de a fiatal motoros ebben az időszakban is talál izgalmat, mint például a jégmotorozás. Ekkor a salakmotorra szöges gumikat szerelnek fel, amikkel jégen is biztonságosan lehet hajtani. Ez ugyan veszélyesebbnek is hangzik, mint a sima salakmotorozás, de Zsolt úgy mondja, veszély csak akkor van, ha esik.

Pál ennek kapcsán beszélt arról, hogy sportágukban az esés, illetve annak elkerülését, külön tanulni kell.

A tanulásba fektetett idejük és energiájuk úgy tűnik meg is hozta gyümölcsét, hiszen, ahogyan azt már korábban is olvashatták, a Déli Blokk Motoros Egyesületen keresztül a fiú nyáron kijuthat a Svéd Nagydíjon megrendezendő utánpótlás tesztmotorozásra is.

„A Svéd Nagydíj a salakmotor GP világbajnoksági futamaiban a hatodik. Ennek a keretein belül fejlesztette ki egy svéd motoros a 190 köbcentis, junior motort. Azon országokat szokták meghívni az utánpótlás tesztvezetésre, ahol a 11 és 13 év közötti versenyzők mutatkozhatnak be, amikről a verseny szervezői tudják, hogy van utánpótlás nevelés. Mivel az országban ez komolyabban csak nálunk, Sándorfalván folyik, így Magyarországról csak minket hívtak meg.” – számolt be a részletekről Kristóf Pál.

Az említett 190 köbcentis junior motor, nagyjából 80 köbcentivel erősebb, mint az, amin eddig Zsolt gyakorolt. Edzései így mostantól úgy változnak, hogy erősebb motorhoz szoktatják.

Malillában már a verseny szervezői fogják adni a motort, így szerencsére a kiutazásnál azzal nem kell foglalkozniuk, hogy a motort hogyan juttatják ki Svédországba. Ez azért is szerencsés, mert annak a kireptetése nem lenne olcsó.

Viszont még így is elég sok pénzre van szüksége az egyesületnek ahhoz, hogy támogathassa Zsoltot a versenyzésben. Az utazási és szállás költségek, a felszerelések, kötelező díjak nagyjából fél millió forintos összegre rúgnak.

Ezen összeg összegyűjtésére keresnek szponzorokat, akik lehetnek magánszemélyek és cégek is. Vállalkozások esetében a motoros fiú támogatása reklámnak sem utolsó, hiszen így a mezére, bukósisakjára is felkerülhet a cég logója, amit a Svéd nagydíjon rengetegen láthatnak.

Zsolt edzője arra is felhívta a figyelmet, hogy nem csupán anyagilag lehet őket támogatni. Számukra az is nagy segítség lenne, ha valaki abban tudna nekik segíteni, hogy az utazás megvalósuljon, vagy szállás tudna kint biztosítani.

A svéd versenyen túl a hazai megmérettetésekre és a többi tanítványár is gondol Pál. Idehaza Debrecenben lesznek versenyek, ahová már a többi fiút is el lehetne vinni motorozni, ám annak a megvalósulása is a szponzoroktól függ.

Az adományokat a Déli Blokk Motoros Egyesület gyűjti. Bankszámlaszámuk: 57100106-13357096

A közleménybe azt lehet írni, hogy “Támogatás”.