Így lettünk faluból város

Sándorfalva születésnapja alkalmából megkoszorúzták az önkormányzat épületét
2019-06-12
A kastély, ami ma már múzeum
2019-06-12

Utoljára frissítve 2019-08-13

Ahogy azt korábbi cikkünkben is írtuk az árvíz miatt otthon nélkül maradtak költözhettek Sándorfalvára, akik el is kezdték az egyszerű települést úgy fejleszteni, hogy abból 126 évvel később, 2005 július elsején város válhasson.

A Pallavicini Sándor által felkínált 300 kaszteri holdon 579 telket parcelláztak ki. A templom, a községháza, az iskola, és a csendőrőrs épülete 1882-re épület fel. Ekkoriban nagyjából 3400-an laktak Sándorfalván, de településünk lélekszáma folyamatosa nőtt, így ezzel a parcellák száma is.

1920-ban már 5697-en laktak a településen, a belterület bővítését pedig 1911-ben 36, majd 1920-ban 372 parcellával folytatták. A legfrissebb adat szerint most 8348 ember él a városunkban. Ez a népességszám növekedés természetesen gombamód kinövő házakkal járt, de a régi épületek is megmaradtak.

2004-ben, mikor Sándorfalva 125 éves volt, kérvényezte a képviselő-testület, hogy az akkori nagyközséget várossá nyilvánítsák. 2005-ben el is nyertük a városi minősítést, így településünk azóta már csak a nevében falu.

Természetesen a várossá válásnak kritériumai voltak, amik nekünk, lakosoknak olyan előnyökkel járt, mint a 2015-ben befejezett csatornázás.

A csatornázás mellett a városiasodását mutatja még a korábban felújított iskola és buszpályaudvar, a műfüves futballpálya, a Nádastó Szabaidőpark, valamint az ahhoz az erdőn keresztül vezető hangulatos sétány. A fejlődés nem is állt meg. A Kakas Béla volt polgármester által elkezdett felújításokat Gajdosné Pataki Zsuzsanna polgármester tovább folytatta és még jelenleg is azon tevékenykedik, hogy Sándorfalván minden korszerű és szép legyen. Mellettük persze, a rendszerváltás követően polgármesteri tisztséget betöltő Kónya József, majd Darázs Sándor is rengeteget tettek városunk fejlődéséért.

A fentebb említetteken kívül járdaépítés, a szabadidőpark bővítése, a Zöld Város kialakítása, a Kormányablak megnyitása, a könyvtár bővítése, a Hulladékudvar korszerűsítése és a szoborpark gyarapítása, valamint a Szeged és Ópusztaszer közötti kerékpárút megépítése is azt mutatja, a városunk jó irányba halad.