140 éves lett Sándorfalva

Tájékoztató a szatymazi vasútátjáró lezárásáról
2019-06-10
Sándorfalva születésnapja alkalmából megkoszorúzták az önkormányzat épületét
2019-06-12

Utoljára frissítve 2019-06-12

Pontosan ma, azaz 2019. június 12-én lett Sándorfalva 140 éves. Településünk születésnapja alkalmából ma a történelmére tekintünk vissza több cikkben is.

Mint azt valószínűleg már sokan tudják, Sándorfalvának a megalakulása egy katasztrófának köszönhető. Az 1879-es nagy árvízről úgy tartják, hogy egy új korszakot nyitott Szegeden. 1879 március 12-nek éjszakája után a Víz előtti és a Víz utáni időkre vált ketté az időszámítás.

Az akkoriban Sövényházának hívott területre is érvényes lett ez a gondolkodás, hiszen abból a környékből lett az, amit ma már az otthonunknak hívunk.

Pallavicini Sándor őrgróf 300 kaszteri hold területet ajánlott fel az árvízkárosultaknak. Ez a terület átszámítva közel 173 hektárt, azaz 1,73 négyzetkilométert jelent.

Innen adódik hát városunk neve, Sándorfalva.

Településünk minden évben meg is emlékezik az őrgróf születéséről a Pallavicini-napon, aminek keretein belül idén az iskolások egy vidám műsort adtak elő.

A következő órákban Sándorfalva történelmének és a településünk nevezetes épületeinek jelentős eseményeiről olvashatnak még cikkeket, amelyekben biztosan találnak érdekes információkat az otthonunkról.

Városunk születésnapjáról nem csupán mi emlékezünk meg. Ma délben a Kossuth Rádióban a sándorfalvi Szűz Mária Szent Neve Plébánia templomának harangja szól, így köszönti az ország településünket alapításának évfordulóján.

Borítókép: Sándorfalva régi fotó – Facebook