Fejlődünk, megyünk tovább, csak előre!

2020. január 21.
2020-01-31
Az együttműködés, a bizalom időszaka jön
2020-01-31

Utoljára frissítve 2020-01-31

Minimum mozgalmas volt a 2019-es év Sándorfalván: zajlottak a beruházások, 140 éves születésnapját ünnepelte a város, ősszel önkormányzati választások is voltak. A képviselő-testület összetétele változott, vezetője viszont nem. Interjúnkban Gajdosné Pataki Zsuzsanna évet is értékel, és beszél a város előtt álló lehetőségekről.

– Túl van az első üléseken a részben új képviselő-testülettel. Milyen lesz, lehet ez a ciklus?

– Könnyebb lenne 2024-ben válaszolnom erre…

– Nincs időgépem.

– Nekem sem, pedig néha jó lenne. De válaszolok érdemben is a kérdésére: biztos vagyok abban, valamennyi képviselőtársam rátermett, felelősen gondolkozó, Sándorfalváért tenni akaró képviselő, akikkel közösen, a városlakók támogatását élvezve, lehetőségeinkhez képest igyekszünk megvalósítani mindent a terveinkből. Abban biztosak lehetnek a sándorfalviak, ahogy eddig is minden pályázati lehetőséget megragadtunk, úgy ezután is megragadjuk az összeset.

– Ezekkel kapcsolatosan tényleg jó lenne egy időgép: véget ér az Európai Unió költségvetési ciklusa, a következő 2021-ben indul el. Eddig még csak sejteni lehet, hogyan és mi változik meg az uniós pályázatokkal, közben viszont még idén elindulhat a Modern Kisvárosok Program. Jut is marad is pályázati lehetőség?

– Nem gondolom, hogy erről lenne csak szó, ám egyelőre mi is csak várunk és figyelünk. Bízunk abban a kisvárosi program minél hamarabb elindul. Sokszor megkaptam az előző ciklusban is a bezzegezést: bezzeg – szándékosan nem nevesítek – ez és ez a település hogy fejlődik, mindent megkapnak, mi pedig semmit. Ez egyrészt egyszerűen nem igaz, másrészt sose felejtsük el, a különböző támogatások megkapásánál, pályázati lehetőségek elnyerésénél az is számít, hogy hányan lakják a települést, illetve, hogy hol, melyik régióban, járásban van. Már csak a nevünkben vagyunk falu, számos támogatás ezért nem jár, ahogy azért sem, mert Szegedhez közel vagyunk, fejlettebb térségnek számítunk, mint a megye más részei.

– Nézzünk vissza 2019-re: 140 éves születésnapját ünnepelte Sándorfalva.

– Méltó módon, ebben szerintem minden sándorfalvi egyetért velem. Örülök annak, hogy ez nem egyszerűen egy városnap volt, hanem gyakorlatilag egy egész nyáron, sőt éven át tartó büszkén emlékező eseménysor. Figyelemreméltó volt az, hogy az ünnepi testületi ülésre ki mindenki fogadta el a meghívásunkat, országgyűlési képviselőnk, Farkas Sándor beszédében jelezte, hisz, bízik bennünk, dolgozik értünk, bármennyire is sokan másképp látják ezt néha. Emlékszem, a Pallavicini-szobor avatásán a települést alapító őrgróf leszármazottja, Alfonso Pallavicini mennyire meg volt hatódva. Olyan fellépők jöttek idén hozzánk, akik tényleg minden korosztályt meg tudtak szólítani. És akkor még ott volt a „második születésnap”, az új várostörténeti könyv bemutatója. Ez is bizonyította, igenis fontos időről időre megállni, és rögzíteni bizonyos dolgokat. Följegyezni, hol tart a település, mi és hogyan változott benne, „hogyan néz ki”. Ez a kötet évtizedek múlva is meghatározó mű lesz, biztos, hogy nemcsak fönn van egy polcon, hanem sokat, sokan forgatják: családtagok, ismerősök, barátok veszik kézbe, lapozzák végig, és érzik, benne van a 2019-es Sándorfalva.

Eddig is hatalmas volt a képviselő-testület felelőssége, ez erre a ciklusra még inkább igaz lehet.

– De nemcsak ünnepeink, hétköznapjaink is voltak szép számmal. Ezekbe beletartoztak a különböző építkezések, beruházások. Ezek közül van, ami elkészült, van, ami még tart, és olyan is van, amelyre még várni kell, mert újra kellett gondolni.

– Engedje meg, hogy ennek kapcsán idézzem magamat: elővettem a tavalyi interjúmat, abban ez olvasható: „nem készülünk látványátadásokra, tesszük a dolgunkat, és remélem, meg tudjuk valósítani a nyertes pályázatokat minél nagyobb és kiváló műszaki tartalommal. Vannak terveink, szeretnénk tovább építeni ezt a kisvárost.” Majd egy kicsivel arrébb: „egy település akkor lesz igazán élhető, ha az ott lakók is aktívak, tesznek a városukért, a közösségükért. Akkor él a város, akkor él Sándorfalva.” Azt hiszem, mindkettőnek megfeleltünk számos fontos pályázatot sikerült megvalósítani ezek közül hadd ragadjak ki kettőt: nagyon örültem az ovifocipálya és a Gyógykuckó átadójának. Mindkettő megmutatta ugyanis, ha összefogunk, akkor megállíthatatlanok vagyunk. Mind a kettőnél komoly civil fölajánlást kapott a város, ha másért nem, már csak ezért is meg kellett valósítsuk mindkettőt.

Az is biztos, minden olyan pályázatnál, amelybe belevágtunk, az első pillanattól kezdve készen álltunk. Sosem dolgoztunk úgy, és eztán sem fogunk, hogy fölkiáltok, csináljuk, majd lesz valami, valahogy. Mindent előre megtervezünk, kiszámolunk, de a „fölöttünk lévő dolgokkal” nem mindig tudunk mit kezdeni. Erre az egyik leglátványosabb példa a piac. Készen voltak a látványtervek, büszkén mutattuk meg a városlakóknak, emlékszem, milyen kíváncsian nézték az Ady Endre utcán a bejáratnál. Ám még mindig ugyanott és ugyanúgy árulnak az árusok. Ugyanis ekkora áremelkedéssel nem tudunk mit kezdeni, ekkor plusz költséget nem tudunk fölvállalni. Nem volt más választásunk, újra kellett kezdenünk mindent. És most is csak bízni tudunk abban, hogy a sikeres közbeszerzés után meg tud valósulni a módosított terv, nem lesz újra, újabb hatalmas drágulás.

– Térjünk vissza akkor 2020-ba! Csöndes, alkotó év lesz?

– Az a fajta kampányzaj, ami október 13. előtt volt, biztosan nem lesz. Ebből a szempontból ha nem is csöndes, de csöndesebb év lesz 2020, mint 2019 volt. De lesz, van mit csinálnunk, akár az említett piac, de ott az épülő kerékpárút, lesz új bölcsődénk. Ott vannak a zöld pályázataink. Mindent megteszünk továbbra is azért, hogy ez a város még élhetőbb, még szerethetőbb legyen, mint eddig. Nagyon bízom abban is, hogy az évek óta zajló tendencia tovább tart hosszú éveken át: azaz gyarapodunk egyre többen leszünk, egyre több gyermek születik nálunk, és egyre többen gondolják úgy, érdemes ide költözni. Mi tudjuk, Sándorfalva a világ közepe. Szeretnénk ezt egyre több honfitársunknak is megmutatni.

Garai Szakács László