A zeneoktatásra is rányomta bélyegét a vírus

Névváltozással és fertőtlenítésekkel indult az új tanév
2020-09-07
Örülnek a gyerekek, hogy elkezdődött az ovi
2020-09-07

Utoljára frissítve 2020-09-07

Közel 200 gyerekkel indul az idei tanév a Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskolában (STAMI), ami kevesebb, mint a tavalyi évben. Kaszás László, az intézmény vezetője ennek okát a járványhelyzetben látja.

Egész pontosan 20 gyerekkel kevesebb az idei létszám, mint a tavalyi tanévben. Igaz 200 főnél ez a visszaesés nem számít számottevőnek, az iskola vezetősége reméli, hogy még sok gyerek dönt úgy, hogy szeretne zenét, táncot, vagy képzőművészetet tanulni. A diákoknak október elsejéig van még lehetősége jelentkezni.

A távoktatás megnehezítette az oktatást, hiszen nehéz úgy hegedülni tanulni, ha nincs mellettünk a tanár, aki pontosan megtudja mutatni azt, hogy például hogyan kell helyesen tartani a hangszert. Szerencsére az iskolának az nem okozott gondot, hogy diákoknak eszközt biztosítsanak, mert kellően felszereltek, de az online térbe költözött oktatás így is kihívások elé állította őket.

„Az idei tanévre gondolva, a tantermek fertőtlenítése, a távolságtartási szabályok minket is érintenek. Szerencsére fertőtlenítőből a kormányhivatalnak és a tankerületnek köszönhetően nincs hiány. Nálunk ugye inkább az a jellemző, hogy egy tanár egyszerre egy diákot tanít, így az oktatás mondhatni, hogy ugyanúgy folyik, mint korábban.”

A STAMI-nak mindannyiunk által tapasztalt pozitívuma, hogy nyaranta, mikor a zenetábor tart, illetve az adventi időszakban ingyenes koncerteket tartanak. Idén a nyári tábort ugyan megtartották, de nappali táboroztatással. Kaszás László bízik abban, hogy az idei adventi időszakban megtarthatják majd az előadásokat, mert úgy látja, hogy minden egyes fellépéssel fejlődnek a diákjaik.

„Az elmúlt években most láttuk a diákok felől a legnagyobb lelkesedést a tanévkezdés kapcsán. Szeretik a hangszereket, szeretnek zenét tanulni. Jó volt látni a tanárt a számítógépek képernyőjén, de a művészetoktatás egyik alappillére a személyes kontaktus.”

– mondta az intézményvezető annak kapcsán, hogy a gyerekek hogyan állnak hozzá a szeptemberi iskolakezdéshez.

Nem csak a gyerekek várták már az iskolakezdést, hanem a tanárok is. A STAMI irodai dolgozói abban az időszakban is, mikor a gyerekek már otthon tanultak, bejártak az üres épületbe. Kaszás László úgy fogalmazott, hogy szörnyű élmény egy egykor gyerekzsivajtól hangos iskolába úgy bemenni, hogy az kong az ürességtől. Emiatt is örülnek a tanárok annak, hogy újra indult szeptemberben a szokásos oktatási rendszer, mert nem csupán a gyerekeknek hiányoztak társaik, hanem nekik is, hogy hallják azt az örömmel töltött kakofóniát, ami az elmúlt időszak tapasztalati után energiával tölti fel őket.

Borítókép: A 2019-es nyári STAMI tábor