Névváltozással és fertőtlenítésekkel indult az új tanév

Dr. Juhász Antal – A mi utcánk
2020-09-07
A zeneoktatásra is rányomta bélyegét a vírus
2020-09-07

Utoljára frissítve 2020-09-07

„Az otthon töltött időszak alatt jöttek rá a gyerekek, hogy szeretnek iskolába járni.” Czibuláné Arany Szabó Ágnes, a Sándorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskola igazgatója az idei tanévkezdéskor alkalmazott új szabályok mellett saját meglátásait is megosztotta velünk.

541 gyerekkel indult az idei tanév, ami a tavalyi évhez képest 15 fővel több. 78 elsős kezdte meg tanulmányait Sándorfalván és az óvodai előrejelzések alapján az iskola tanulóinak létszáma a jövőben tovább fog nőni.

Embert próbáló időszakon vannak túl, mind a diákok, tanárok és szülők is. Mikor a vírus miatt elkezdődött az online távoktatás, az iskola vezetősége a Vodafone  Magyarország Alapítványnak köszönhetően 200 tanulói tabletet oszthatott ki, segítve ezzel az átállást a digitális oktatásra.

„Adódhattak abból problémák, hogy a szülők sem mindig értettek azokhoz az alkalmazásokhoz, amiken keresztül az oktatás folyt. Minél fiatalabb a gyermek, annál inkább igényelte a szülő segítségét. Emiatt is jó az, hogy most, ha még bizonyos változások mellett is, újra úgy lehet tanítani, ahogy az megszokhattuk.”

Minisztériumi szinten kapták meg az oktatási intézmények, hogy milyen biztonsági intézkedéseket szükséges tenniük, a köznevelési intézmények részére összeállított részletes intézkedési terv alapján dolgozta ki az iskola a járványügyi készültség idején alkalmazandó eljárásrendjét. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által a biztonságos tanévkezdéshez szükséges fertőtlenítőszereket megkapta az iskola, a fenntartó által folyamatosan biztosított fertőtlenítő, tisztítószerek mellett. Így a vírus elleni védekezésben, ami nehezebbnek bizonyul számukra, az csupán az, hogy dolgozóik munkáját összehangolják, ugyanis takarítóiknak plusz feladata, hogy az órák között is fertőtlenítsenek. Ha a tanítási nap folyamán a tanteremben osztály-, illetve csoportváltásra kerül sor, az órát tartó pedagógus csak a felületfertőtlenítést követően engedheti be a tanulókat a tanterembe.

„Látszik a gyerekeken, hogy jobban szeretnek iskolába járni. Nekik ez a társas jelenlét elengedhetetlen. Egy felnőttnek is nehéz, hogy nem találkozik közvetlenül a munkatársaival, a gyerekek viszont egy olyan fejlődési periódusban vannak, amikor az egymással való személyes kapcsolattartásnak rendkívül fontos szerepe van.”

Az iskolai programokat egyelőre ugyan szervezik, de a nagyobb csoportosulást igénylő eseményeket inkább a tanév második félévére ütemezik, bízva abban, hogy addigra javul a helyzet.

Iskolánk életében nem csupán a vírus hozott változást. Az elmúlt 12 évben a kistérségi összefogásnak köszönhetően az iskola a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium és Általános Iskolái közé tartozott, de az idei tanévtől már közvetlenül a Szegedi Tankerületi Központ irányítása alá kerültek, így mostantól a hivatalos neve Sándorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskola.