Vigyázzunk kutyáinkra, tartsuk őket kerten belül!

1. napirendi pont: Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének …./2022. (……) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekvédelmi szolgáltatásokról szóló 8/2016. (V. 27) önkormányzati rendelet módosításáról, és az óvodai, iskolai étkeztetés szolgáltatói díjának Vállalkozói Szerződés szerinti módosítása
2022-08-17
Hőségben, ihletetten, természetközelben alkottak a művészek
2022-08-18

„– Az emberek elfelejtették ezt az igazságot – mondta a róka. – Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.” Antoine de Saint-Exupéry, Rónay György fordításában.

A kis herceg írójának igaza volt. A kutyák, amelyeket megszelídítettünk és hűségesek hozzánk, azokért mi felelősséggel tartozunk. Ez a fajta felelősség azzal jár, hogy rendszeresen, naponta adunk nekik enni, folyamatosan cseréljük táljukban a vizet és takarítunk utánuk.

Persze vannak kellemesebb felelősségek is a kutyatartásban, mint például az esti séták, vagy a hasvakargatások, amelyek ugyanolyan jól esnek a kutyának, mint a gazdának, aki kis kedvence hasát vakargatja. Ám van még egy fontos felelősség.

Nem csupán a kutyák vigyáznak ránk és házunkra, hanem nekünk is óvnunk kell őket. Ők nem ismerik, milyen veszélyt jelenet egy 50 km/h órával haladó autó, ha magukra hagyjuk őket, félni kezdenek és félelmükben talán még meg is harapnak valakit. Közlekedési balesetet is okozhatnak és a károkozásokért mind a gazdi lesz felelős. Ennélfogva kutyáinkat felügyeletünk nélkül, csak akkor tudhatjuk biztonságban, ha a kertben vannak.

A négylábú állatok kalandvágyóak és természetüknél fogva kíváncsi lények. „Mi mászhat el éjszaka a kerítés tövében, mit akar az a macska az út túloldalán?” Gondol egyet állatunk és ha talál egy rést a kerítésen már ki is szökött, ezzel másnapra hiányával lyukat hagy szívünkben.

Az a bizonyos lyuk nem csak a szívünkben, hanem a tárcánkban is meg fog jelenni, ugyanis az önkormányzat törvényileg köteles biztonságos életteret biztosítani a városban. Egy szabadon kószáló kutya meg, ahogy azt fentebb is írtuk veszélyt is jelenthet, nem csak önmagára, hanem még másokra is.

Kormányzati jogszabályban meghatározott, adók módjára behajtandó büntetéssel, kénytelen büntetni az önkormányzat azokat a lakosokat, akik nem figyelnek oda eléggé kis kedvenceinkre. A büntetés mértéke akár több százezer forintra is rúghat annak, aki nem akadályozza meg házi kedvence szökését, kóborlását.

Megoldás is létezik a problémára. Kerítéseinket karban kell tartani, autóval való közlekedésnél, amikor ki, illetve beállunk a kapunkon, figyeljünk oda az állatra, hogy az ne szökhessen ki közterületre, valaki fogja meg az állatot erre az időszakra.

Kutyát csak körbekerített telken lehet tartani, ahonnan az állat nem tud kiszökni. Vigyázzunk a kutyánkra, mielőtt baj történik! Mert te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.