Új utazási költségtérítési rendszer lép életbe

Meghívó 2022. május 19.
2022-05-19
1. napirendi pont: Bács Bau System Kft. kérelme a “Belterületi útépítés Sándorfalván” című kivitelezési szerződésével kapcsolatos áremelésre vonatkozóan
2022-05-23

Utoljára frissítve 2022-05-19

A biztosított személyek részére az egészségbiztosító utazási költségtérítést fizet abban az esetben, ha például járóbeteg-szakellátást vesznek igénybe, vagy ha fekvőbeteg-gyógyintézetbe kell utazniuk. Azonban 2022. július elsejétől új utazási költségtérítési rendszer lép életbe!

Az utazási költségtérítési rendszer átalakításának legfontosabb elemei a következők:

  • „Utazási utalvány” elnevezésű nyomtatvány megszüntetése
  • nem papír alapon kell kiállítani az „Utazási utalvány”-t, hanem az ambuláns lap / zárójelentés kitöltésekor 4-5 kattintással ez kiváltásra kerül
  • elektronikus ügyintézés a biztosított oldalán
  • menetjegy-csatolási kötelezettség eltörlése

A megjelenések elektronikus igazolása:

2022. július 1. napjától kezdődően a biztosítottnak nem kell előzetesen a háziorvosától, beutaló orvosától semmilyen nyomtatványt, igazolást kérnie ahhoz, hogy az utazási költségét el tudja számolni. A megjelenések igazolására az egészségügyi szakellátás igénybevételekor fog sor kerülni, egy erre a célra létrehozott, a NEAK által üzemeltetett informatikai rendszerben (ELUKER). Használatakor kiemelten fontos lesz az orvos és a biztosított közötti együttműködés (az orvos kérdezzen rá, a biztosított pedig jelezze, ha utazási költségtérítést kíván igénybe venni), és a megjelenésre vonatkozó adatok orvos általi rögzítése, mert erre utólagosan csak üzemzavar esetén kerülhet sor.

A rendszer július 1. napjától lép életbe, így június 30-ig még hagyományos, papír alapú „Utazási utalvány”-on kell igazolni a beteg megjelenését az egészségügyi szolgáltatónál.

Elektronikus ügyintézés

2022-től az utazási költségtérítés iránti kérelmet a biztosítottaknak be lehet nyújtani – Ügyfélkapus hozzáféréssel – elektronikus úton is. Az elektronikus ügyintézés révén a biztosítottak kényelmesen, akár otthonról is intézhetik az utazási költségtérítéssel kapcsolatos ügyeiket.

FONTOS!

Az utazási költségtérítés iránti igénynek az ellátást nyújtó orvosnál történő jelzése nem egyenlő a kérelem benyújtásával. Az utazási költségtérítés iránti igény ELUKER rendszerben történő rögzítését követően a biztosítottnak az utazási költségtérítési támogatás kifizetését külön kérelmeznie kell majd a Személyre Szabott Ügyintézési Felületen (SZÜF) – 2022. július 1-jétől – közzétett nyomtatvány használatával elektronikus úton. A kérelem beküldhető papír alapon is postán, valamint személyesen is be lehet nyújtani a kormányhivatalnál, kormányablaknál. A papír alapú kérelem letölthető a Magyar Államkincstár honlapjáról.