Történetek a múltból

Jegyzőkönyv Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2022. november 2-án megtartott rendkívüli, nyílt üléséről
2022-11-09
A szociális munka napja
2022-11-12

Utoljára frissítve 2022-11-11

Igazi kis helyi történelmi kincsre bukkantunk. Az „Így élünk mi Sándorfalván – Falukrónika” 1973-ban megjelent kiadvány a Kisbíró elődje. November 17-én véradás lesz Sándorfalván, így az alábbi fotókon olvasható, 50 évvel ezelőtti véradás története, tényleg aktualitással bír a jelenben.

A kurta, már sárgás, töredező régi lapokon összesen négy történet van. Annak, amiről most írunk izgalmas címe van, a témája meg néhol szívszorító, néhol büszkeséggel elöltő, ugyanis a véradásról szól.

„A titok nyitja” című írás pontos számadatokkal szolgál arról, hogy 1972-ben mennyien adtak vért Sándorfalván. Néhányukat még név szerint is megemlíti. Ezek azok a részek, ahol sándorfalviként picit büszkék vagyunk arra, hogy mi is itt élünk, azon a településen, amiről még filmet is forgattak, mert olyan sokan adnak itt vért.

Majd jönnek azok a sorok, amiktől görcsbe rándul a gyomrunk. Emberi sorsok, betegségek, balesetek. Az ilyen történetektől talán akkor is megrázkódunk lélekben kicsit, ha távoli érezzük magunktól, de ezek különösen közel ütnek a szívünkhöz. Ugyanis ezekben a történetekben a saját rokonaink, szüleink, nagyszüleink, dédszüleink szerepelnek. Ezekben a sorokban arról olvashatunk, hogy ŐK hogyan és miért adtak vért.

Most, hogy november 17-én ismételten véradás lesz Sándorfalván érdekes ezekről az időkről olvasni. Reméljük ismét lesznek annyian a véradók, hogy még filmet is forgassanak rólunk.

A kiadványban szereplő többi történet is hasonlóan érdekes, így szinte biztosra vesszük, hogy a Falukrónikák többi száma is ugyanilyen értékkel bír. Amennyiben Önöknél is van otthon ilyen régi irat, hozzák azt be bátran az Önkormányzathoz, hogy megőrizhessük azokat a jövő generációnak is.