Több, mint 2 millió kilométert vezetett már le Gyula bácsi

Ebzárlatot rendeltek el április 19-ig
2024-03-28
Várjuk a környékbeli lovasokat a rendezvényünkre!
2024-04-04

Utoljára frissítve 2024-04-02

Sándorfalván az Önkormányzat önként vállalt feladata az idősek és a külterületi gyermekek szállítása. Ezt a feladatot Sipos Gyula, nyugdíjas buszvezető végzi el, aki mögött már milliós számok állnak kilométerben.

Gyulát többnyire azok a nyugdíjasok ismerhetik, akik az Idősek Napközi Otthonába járnak, valamint azok a gyerekek, akik külterületen laknak. Ez leginkább munkájából adódik, hiszen ő szállítja őket naponta az idősek otthonába, az iskolába és az óvodába.

Mégis sokak számára, ha nem is személyesen, de ismerősnek tűnhet a tapasztalt buszsofőr. Ez az érzés is Gyula munkájából adódik, mert egy ideig a Sándorfalva – Szeged útvonalon szállította menetrend szerinti utasait.

„1977 óta nyugdíjazásomig a Volánnál dolgoztam. Mindig picit messzebb és messzebb mentem a munkámban és ezt nálunk szó szerint kell érteni. Eleinte a Sándorfalva – Szeged útvonalon vezettem, majd később megyei városokba vittem a buszokat, de volt idő, amikor már az se volt kihívás, ezután kaptam külföldi fuvarokat. Bécs például menetrend szerinti volt, de igazából Európában nincs is olyan turisztikailag fontos város, ahol ne jártam volna.  Összesen a hivatalos papírom szerint 2 millió kilométert vezettem le, ráadásul balesetmentesen.” – foglalta össze pályáját Sipos Gyula.

A gyerekek körében közkedvelt Gyula bácsi által említett 2 millió kilométer azóta csak szaporodott, mert 5 éve már, hogy Sándorfalván a kisbuszt vezeti.

Gyula egy átlagos munkanapja úgy néz, hogy reggel 6 órakor elindul a busszal, majd 10 megálló helyen 17 gyereket vesz fel, akiket elvisz az iskolába és óvodába. Ebben segítségére van a kísérő, aki figyel útközben a kicsikre. 7 óra után az Idősek Nappali Otthonától, szintén egy kísérővel, körbejárja városunkat és 8 órára 10-12 nyugdíjast szállít az otthonhoz. Délután pedig fordított sorrendben először az időseket viszi haza, majd ő utánuk következnek a gyerekek. Havonta egy alkalommal az önkormányzati busz szállítja a nehezebben mozgó időseket is a szokásos klubdélutánjukra.

Az utazó gyerekek létszámából látszik, hogy jelenleg van még két hely a buszon, mert az 20 plusz egy férőhelyes. Így tehát, ha Ön külterületi lakos és nehezen tudja megoldani gyermeke iskolába szállítását, bátran vegye fel a kapcsolatot az Önkormányzattal!

Cikkünk elején említettük, hogy ez a fajta személyszállítás önként vállalt feladata az Önkormányzatnak. Erről azt kell tudni, hogy az ilyen feladatokra az Önkormányzat nem kap támogatást, tehát a költségvetésből kell kigazdálkodni. Ám a gyerekeink és időseink biztonságos szállítása olyan fontos feladat, hogy erről még a nehezebb időkben sem mondtunk le.