Tanulmányút Törökbecsére

Lakossági barnakőszén vásárlási akció
2023-05-16
Részvételi Fórum
2023-05-17

Utoljára frissítve 2023-05-17

A Törökbecsére szervezett tanulmányutat a 2022 májusában elmaradt Szomszédoló program helyett valósítottuk meg.

A programon azoknak a sándorfalvi intézményeknek a munkatársai vettek részt, akik nap mint nap a település fejlesztéséért, élhetőbbé tételéért munkálkodnak.

Törökbecse, lakosságát tekintve, hasonló méretű Sándorfalvához a határ túloldalán, a Vajdaságban.

A látogatás első állomása a több, mint 100 éves hagyománnyal rendelkező Pava Sudarski intézmény volt, ahol szerb és magyar nyelven az iskolás kor előtti gyermekekkel foglalkoznak.

Az 1976-ban alapított Törökbecsei Művelődési Ház ad teret szerb, magyar és roma alkotóknak, otthona a zenei és zenekari életnek. A lakosok aktív részesei a rendezvények megszervezésének, amelyek a kulturális igényeik kiszolgálását elégíti ki, mint például az amatőr színház csoport, gyermekszínház, néptánc és zeneoktatás, de itt tartja próbáit számos művelődési egyesület is.
Egyéb művelődési programokat a nagymúltú törökbecsei Népkönyvtárban tartanak meg, de ez az intézmény gyűjti és gondozza Törökbecse helytörténeti kultúrörökségét is. Monodrámáknak, irodalmi esteknek, kiállításoknak, koncerteknek, szakmai és kulturális műhelyeknek is ad otthont.
Törökbecse a központja a környező települések kulturális intézményeinek is.

A látogatáson részt vevők átfogó képet alkothattak egy hagyományos, többnyelvű vajdasági település kulturális intézményeinek működéséről, szépszámú öntevékeny csoportjairól, közösségeiről, az általuk végzett munkáról, amellyel bőséges kulturális kínálatot nyújtanak a helyben élőknek, és ápolják, megőrzik hagyományaikat, helyi értékeiket.

A program a Közösségfejlesztés Dóc, Ópusztaszer, Sándorfalva és Szatymaz összefogásával című és Top-5.3.1-16-cs1-2017-00008 számú pályázatból valósulhatott meg.