Szeretsz kertészkedni? Akkor Vesd bele magad!

Mini sportpálya épül az óvodásoknak
2019-01-21
Próbáljuk meg együtt fölszámolni az illegális hulladéklerakást!
2019-01-21

Utoljára frissítve 2019-01-21

Kisiskolásoknak és családjuknak ad vetőmagcsomagokat a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA.

Kilenc zöldség vetőmagját tartalmazza az az ingyenesen igénylehető csomag, amelyet a Vesd bele magad! programban oszt szét a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA.

Jelentkezni február 15-éig lehet kertészkedést kedvelő kisiskolás korú gyerekeknek és családjuknak.

 • Saláta,
 • hónapos retek,
 • sárgarépa,
 • cukkini,
 • cékla,
 • zöldborsó,
 • csemegekukorica,
 • paradicsom,
 • vöröshagyma

ezek a magok vannak a csomagban, amelyből egy hozzávetőleg harminc négyzetméter alapterületű kiskert hozható létre. A vetőmagokhoz készül egy elektronikusan letölthető termesztési segédlet és kiskertész napló. Ezen túl növényvédelmi és tápanyag-gazdálkodási szakértő segít a gyerekeknek, a családoknak, hogy a növények esetleges betegségei vagy károkozói ellen védekezni tudjanak. A program weboldalára az aktuális teendőkről rendszeresen kerülnek fel írások, segédletek, cikkek. Így a kiskertészek nem maradnak szakmai támogatás nélkül.

A Vesd bele magad! program ingyenes. Sem a vetőmagokért sem a kapcsolódó szaktanácsadásért nem kell a résztvevő családoknak fizetni.

Azonban a szervezők szeretnék nyomon követni, hogy jól hasznosulnak a vetőmagok. Így azt kérik minden résztvevő családtól, hogy április–augusztus között havonta egy alkalommal legalább két fényképet küldjenek a kertről és a kertészkedő gyermekről. E mellé kérnek még egy rövid, de legalább 250 karakterből álló beszámolót arról, mi történt a kiskertben, milyen élményei voltak a gyermeknek.

Hogyan lehet jelentkezni a programra?

Ki kell tölteni egy on-line jelentkezési űrlapot. Plusz a pályázó gyerekeknek kell készíteni egy rajzot vagy kézzel írt fogalmazást a „A zöldségek a barátaink” címhez kapcsolódóan. Az elkészült rajzot vagy fogalmazást be kell szkennelni vagy le kell fényképezni és el kell küldeni e-mailben. A programba 6–12 éves korú gyerekek és családjuk jelentkezését várják! Egy család egy vetőmag csomagot igényelhet. Ha a családból legalább három 6–12 éves gyermek jelentkezik a programra, akkor az adott család igényelhet egy további, tehát összesen két vetőmag csomagot. Ebben az esetben azonban a családtól legalább három különböző gyermek által készített rajzot vagy kézzel írt fogalmazást kérnek a szervezők.

Kell-e sietni a jelentkezéssel?

Egy kicsit igen. 2019. év kísérleti év, így csak korlátozott számú jelentkezést fogadunk. Emiatt két kísérleti megyéből, Fejér megyéből és Csongrád megyéből fogadnak csak jelentkezéseket. Megyénként legfeljebb 500-500 vetőmag csomagot osztanak ki a szervezők.

 • A pályázati döntés időpontja: legkésőbb március 8. Az érintetteket a döntésről a jelentkezési űrlapon megadott kapcsolati e-mail címen közvetlenül értesíti az AGRYA.
 • Vetőmagcsomagok kiszállítása: március 20-áig. A nyertesek a vetőmagokat tartalmazó csomagokat postai kiszállítással kapják meg a pályázati űrlapon megadott levelezési címükre.