Szemelvények az elmúlt hónapok eseményeiből

Sándorfalvi Kisbíró – 2020. december
2020-12-16
Adventi Ablakok: December 17.
2020-12-17

Utoljára frissítve 2020-12-17

Attól, hogy a Kisbíró a vírus miatt nem tudott megjelenni, az élet nem állt meg. Rengeteg esemény történt azóta Sándorfalván. Pár mondatban meg is emlékezünk a legfontosabbakról.

A VP6-19.2.1.-21-A1-17 azonosítószámú „Kulturális értékek megőrzése és megismertetése” című Leader-pályázat segítségével több mint 10,6 millió forintból újult meg a Pallavicini Kastély kávézója április elejére. A leglátványosabban a kávézó biliárdszobája változott meg, a falakat fotótapétával vonták be. A képek a város meghatározó eseményein készültek.

Megújult a Pallavicini Kastély kávézója.

Nyár közepén jött a hír, hogy a Nemzeti Szabadidős- Egészség Sportpark Program pályázatban nyert a sándorfalvi önkormányzat, így lesz egy új sportparkunk. A megnyert pályázatban úgynevezett „D” típusú sportparkot fognak létesíteni, ami minimum 150 négyzetméter alapterületű és legalább 15 eszközt helyeznek el rá.

Augusztus 19-én, délután 4 órakor kezdődött az önkormányzat államalapítás ünnepi megemlékezése és koszorúzása, ahol a résztvevők Búza Katalin, Sándorfalva Város alpolgármesterének beszédét hallgathatták meg, majd Szivos Dalma, a Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskola növendékének előadásában Oláh Ibolya Magyarország című dala hangzott el.

Az iskola névváltozásával és fertőtlenítésekkel indult az új tanév szeptemberben, de a gyerekek, örültek, hogy elkezdődött az ovi és az iskola. A Sándorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskolában 541 gyerekkel indult az idei tanév, ami a tavalyi évhez képest 15 fővel több. Összesen 78 elsős kezdte meg tanulmányait Sándorfalván és az óvodai előrejelzések alapján az iskola tanulóinak létszáma a jövőben tovább fog nőni. Az óvodában 11 csoporttal és 277 gyerekkel indult el az idei szeptember. Ez a szám a tavalyihoz képest 7-tel több.

Szeptember 10-én, aki 7 óra körül a Sövényházi út felől ment Szeged felé, egy különös csoporttal is találkozhatott, ugyanis az Egy vérből vagyunk jótékonysági futás napi rajtja tőlünk indult. A vírus miatt a szervezőknek változtatniuk kellett az útvonalon, mert a futók nem léphették át a határt, így a jótékonysági futás célállomása Röszke volt.

Sándorfalváról indult a jótékonysági futás utolsó napja.

Szeptember elején a Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás című felhívására benyújtott, KEHOP-1.2.1-18-2018-00030 azonosítószámmal nyilvántartott támogatási kérelmére az ITM Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság vezetője 12 799 999 Ft összegű támogatást ítélt meg a Sándorfalva – Szatymaz – Dóc konzorciumnak.

A Sándorfalva Városi Önkormányzat által benyújtott pályázat a 2020-as Hungarikum felhíváson szeptember végén részesült pozitív elbírálásban. Így a HUNG-2020/6660 számú pályázatnak köszönhetően 3 millió forintot kaptunk, amelyből a helyi értékeink megőrzését és kiállítását tervezzük.

Október végén érdekes látvány fogadta az embereket a Pallavicini Sándor Általános Iskola előtt. Az alsó tagozatos gyerekek, szüleik segítségével, Öko Manónak készítettek házikókat, illetve tököket faragtak, amelyekből az őszi szünetig tartó kiállítás született az iskola előkertjében.

Október végén tökfejek lepték el az iskola környékét.

A járványhelyzet miatt rendhagyó módon, hangfelvételen lehetett meghallgatni a Pallavicini Sándor Általános Iskola ’56-os forradalomra és szabadságharcra való megemlékezését, amit a sandorfalva.hu oldalon tettünk közzé. A sándorfalvi önkormányzat október 22-én koszorúzással emlékezett meg az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. Az eseményen készült képeket szintén a honlapon lehetett visszanézni egy videómontázsban.