Szélmalomharc a szemétgyűjtés, de nem adják fel

Iskolai beiratkozás a 2023/2024. tanévre
2023-03-27
Részlegesen módosul a Helyi Építési Szabályzatunk
2023-03-29

Utoljára frissítve 2023-03-28

Szép, napsütéses hétvégéken kedve támad az embernek járni egyet a természetben. Madarak csicseregnek a fákon, ropog a lábunk alatt az erdei talaj, föld, fa, növényillat lengi be a levegőt, majd egyszer csak megakad a szemünk egy műanyag palackon, egy chipses zacskón, néhány nejlon tasakon. A látvány elszomorító, de akadnak olyan emberek is, akik tesznek azért, hogy a környezetünk szép maradjon. Ez a történet róluk szól.

Március 25-én, a Sas-ér Vadásztársaság nem pihenéssel töltötte a szombatját. Összefogtak a Sándorfalvi Természetbarátok Körével és a helyi erdőben, a Sövényházi út mindkét oldalán, valamint a Dóc és Sándorfalva között elterülő réten elkezdték összegyűjteni az eldobált szemetet. Ebben az Önkormányzat is a segítségükre volt, azzal, hogy biztosította számukra a technika hátteret.

10-12 köbméternyi hulladékot gyűjtöttek össze csupán egyetlen nap alatt: használt gumiabroncsokat, számtalan PET-palackot, üdítős és sörös dobozt, vegyszeres és olajos kupát, háztartási szemetet bezsákolva; de rozsdás biciklit, használt babakocsit, törött üvegballont, komplett autó műszerfalat és heverőt is találtak – ezeken felül hosszan sorolhatnánk még mikre leltek szemétszedés közben. Ám nem állnak meg itt. A terület, amelyről eldöntötték, hogy megtisztítják, hatalmas, ezért egy következő időpontban folytatni fogják az akciójukat.

„Egyszerűen bosszantó látni, hogy egyesek még most is, 2023-ban csak úgy kidobják az autóból az út mellé a szemetet. Úgy gondoltuk, ez ellen tennünk kell, de ez egy iszonyatos nagy szélmalomharcnak tűnik. Már másnap, amikor egy autókkal sűrűn járt úton haladtunk el, ahol előző nap szedtünk szemetet, már eldobált üres palackokat láttunk” – mesélt környezetünkért folytatott harcáról Kovács Krisztián, a kezdeményezés elindítója.

Krisztián, elmondása szerint, nem is akart nagy hírverést csinálni akciójukból, ő inkább annak örülne, ha ilyen jellegű megmozdulásokra nem is lenne szükség, mert jobb lenne, ha az emberek el se dobnák a szemetüket.