Sándorfalvi Gasztro Nap – Főzőverseny

Részvételi Fórum
2023-05-17
Meghívó 2023. május 22.
2023-05-18

Utoljára frissítve 2023-05-24

Kiemelkedő számban és létszámban jelentkeztek csapatok: baráti társaságok, civil szervezetek, sándorfalvi intézmények és cégek az április 29-re meghirdetett Gasztro Nap Főzőversenyére. A fedett „Futura” alatt kialakított rendezvényhelyszínt tíz órára berendezték és belakták a csapatok, a színpadon Pipicz Dani és a Lagzi Band muzsikált.

A főzőverseny három kategóriában zajlott: hagyományos szármafőzés, sült kolbász készítés és idén előszőr levesfőzés is.

A főzőhelyek környékén késő délelőtt már ígéretes illatok terjengtek szerte a piac területén.
Délelőtt közel ötven veterán jármű, motorkerékpárok és autók érkeztek a Pallavicini kastély előtti füves területre, ahol körbe lehetett járni őket és elbeszélgetni tulajdonosaikkal. Később, rendőrségi felvezetéssel tettek egy nagy kört Sándorfalván a ritkán látható, gyönyörűen felújított járművek.

A gyermekeket ugrálóvár, arcfestés és rajzverseny várta, tizenegy órától pedig a Péter & Pán duó muzsikált nekik népszerű gyermekdallamokat, és a sándorfalvi önkéntes tűzoltók autóját és „kipróbálhatták”.

A kilátogatók kézműves portékák között böngészhettek, sándorfalvi helyiérték és kakas kiállítást tekinthettek meg, sándorfalvi sörfőzde termékeit kóstolhatták meg.

A Mangalard Kft. közreműködésével és Dunszt Zsolt, sándorfalvi származású séf iránymutatásaival és idős sándorfalvi asszonyok segítségével főztünk helyi, sándorfalvi ízesítésű leveseket, amelyekkel a  kilátogatókat és a csapatok tagjait is megvendégeltük, de a csapatok által készített ételeket is meg lehetett kóstolni. A három főzőhely „tiszteletbeli szakácsasszonya” a település Polgármester asszonya, a Művelődési Ház igazgatója és igazgató helyettese voltak. Személyükön és a nyílt bemutató főzésen keresztül szerettük volna bemutatni és népszerűsíteni a hagyományos, sertéshúsból főzött leveseinket, hátha kedvet kapnak hozzá az emberek, hogy ne mindig csupán a megszokott, közismert levesek kerüljenek az otthoni ebédlőasztalra. A nevezett csapatok közül hárman vállalkoztak arra, hogy kipróbálják tudásukat és megmérettessék a zsűrivel az általuk elkészített leveseket.

A városi rendezvényeinken rendszeresen aktív Sándorfalvi Nők Klubja tagjai a sándorfalvi helyi értéktárba felvett csörögét sütöttek a látogatóknak, a Sándorfalvi Polgárőr és a Sándorfalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai szintén aktív közreműködői voltak a rendezvénynek.

Néhány standnál a tradicionális paraszti gazdaságok és a népi konyha hagyományos eszközeit lehetett felfedezni. A sándorfalvi asszonyok a hagyományos sándorfalvi népviseletben is főztek és tálaltak, de a hagyományos sándorfalvi recept alapján elkészített csipetkét is meg lehetett kóstolni ünnepi, alkalmi levesbetétként.

Sándorfalván a település alapításáig visszanyúló hagyománya van a méhészkedésnek a XIX. századi erdőtelepítéseknek köszönhetően, a számos helyi méhész képviseletében ezúttal a Böröcz méhészet termékeit lehetett megkóstolni.

A rendezvény gerincét adó főzőversenyt a helyi közösségek részére szerveztük, lehetőséget biztosítva számukra egy közös, tartalmas nap eltöltésére, egymás megismerésére, hagyományaink népszerűsítésére, a helyi gyermekes családok számára szórakozási lehetőségekkel kiegészítve.

A nagyszámú jelentkező csapat és a kilátogatók, a legkisebbektől az idősebb korosztályig mindenki megtalálhatta a kedvének való programot a reggeltől késő délutánig tartó rendezvényen.

A program a Közösségfejlesztés Dóc, Ópusztaszer, Sándorfalva és Szatymaz összefogásával című és Top-5.3.1-16-cs1-2017-00008 számú pályázatból valósulhatott meg.