Sándorfalva múltjának egy kis darabkáját kaptuk meg Mártélyról

Sándorfalvi Kisbíró – 2019. július
2019-07-24
Egy kigyulladt autót oltottak el tűzoltóink
2019-07-25

Utoljára frissítve 2019-07-25

A mártélyi „Add a kezed” Mozgássérültek Egyesületétől városunk önkormányzata egy olyan pecsétet kapott, ami Pallavicini Alfonz Károly őrgróf címerét mutatja, sőt, korábban még az őrgróf tulajdonában is volt.

Az egyesület részt vett a Városnapokon, és együtt ünnepelték velünk, hogy Sándorfalva 140 éves lett. Az ünnepséget megköszönve küldték meg felénk azt a pecsétet, ami szorosan kötődik városunk múltjához, hiszen az egykoron valóban Pallavicini Alfonz Károly őrgróf tulajdona volt.

Köszönőlevelükben vissza is emlékeznek arra, hogy miként jött létre Sándorfalva, és hogy Pallavicini Sándor, illetve fia, Pallavicini Alfonz Károly milyen szintű fásítást folytatott környékünkön. A július 6-án, azaz a Városnapok alatt írt levelükből szó szerint is idézünk pár sort.

„Az egyik árvízi társulat elnöke 1879 – 1921-ig a ma ünnepelt őrgróf Pallavicini Sándor volt, utána 1921-ben őrgróf Pallavicini Alfonz Károly következett az elnökségbe és a hatalmas őrgróf birodalom kormányzásában. Ennek a hatalmas hitbizományi területnek – futóhomokos és silány részein főleg a vadászat miatt kezdtek fásítani. Ebben legnagyobb érdeme a ma említett őrgróf Pallavicini Sándornak volt, akinek szobra az erdő mellett az általa alapított Sándorfalván áll. Így örökítették meg a homok megkötése terén kifejtett érdemeit.”

Ahogy Arnóczky Györgyné, az egyesület vezetője is írja levelében, „a múlt kutatása fontos, mert csak így lesz a jövő élhető.” Ennélfogva mi rendkívül hálásak is vagyunk az ajándékért, hiszen állandó mementója lesz ez múltunknak és annak, hogy Sándorfalva miként jött létre.