Sándorfalva mindig visszahív

Napirendi pontok
2023-01-09
Rendőrségi tanácsok időseknek
2023-01-10

Utoljára frissítve 2023-01-11

Sándorfalva a mi otthonunk és hazatérni mindenki szeret. Így van ezzel a 90. életévét betöltött Tóth Dezsőné is, akinek az egész családja Sándorfalván él, és semmi pénzért nem is változtatnának ezen.

2023 első szombatján, délidőben, akár azt is hihettük volna, már tavasz van. A verőfényes napsütésben, a város központjától nem messze álló emeletes, kertes ház előkertjében az ünnepelt menye azt ecsetelte, hogy az interjúról és fotózásról ők lemondanának. Meg is értettük, sokan vannak ezzel így, hiszen nem mindenki szeret szerepelni.

Ám a felköszöntés pillanatában ezek a gátlások már el is illantak, sőt utána az interjú jobban hasonlított egy kötetlen, barátias beszélgetésre, mint egy újságíró és alanya közötti párbeszédre.

Hamar megtudtuk azt is, hogy Tóth Dezsőnét a hozzá közelállók csak Ica néninek hívják. Az idős hölgy igazán energikusnak nézett ki, meg is kellett kérdeznem, hogy mi a titka.

„Én nem szeretek bent lenni a négy fal között. Kell a mozgás és amikor csak lehetőségem van rá, kint vagyok a kertben, kapálok, gazolok, ültetek, egyszóval kertészkedek. Így szerintem engem a folyamatos mozgás az, ami még 90 évesen is fiatalosnak tart meg.” – számolt be az ünnepelt az egészségmegőrzési technikájáról.

Férjével Budapesten ismerkedett meg, amikor egy raktárban dolgozott. Az eredetileg vas megyei férfival eleinte Veszprém megyében éltek, de Ica néni szülei sándorfalviak voltak és hazahívták az akkor már kétgyermekes fiatal párt. Szorgalmasan és keményen dolgoztak, hogy felépítsék közös otthonukat.

A már 90 éves hölgy 3 unokával és 1 dédunokával büszkélkedhet, akik közül mindenki Sándorfalván él. Mindannyijukat abban a szellemben nevelte, hogy tiszteljék a becsületes és szorgos életet és reméli az a tudás, amelyet átadott nekik tovább is öröklődik majd még a következő generációkra.