Sándorfalva gyerekszemmel

Így is indulhat egy reggel
2022-11-21
Helyére került a város karácsonyfája
2022-11-21

Utoljára frissítve 2022-11-21

Van néhány dolog, ami egyből eszünkbe jut, ha Sándorfalvára gondolunk. A templom és az azt körülölelő kert, a Nádastó, a Kastély. A Pallavicni Sándor Általános diákja azt a feladatot kapta, hogy foglalják össze ők mit tudnak Sándorfalváról. Az eredmény egy informatív és szép kiállítás lett.

Vizoviczkiné Patterman Ildikó földrajztanár az iskolában. Az általa tanított három hetedik osztály diákjai kapták egy tanórán azt a feladatot, hogy készítsenek egy projektet városunkról. Természetesen ezt csak az után kezdték el a diákok, miután három tanórán keresztül Sándorfalváról tanultak.

Az eredményeket látva, az órán elhangzott információk meg is ragadtak a gyerekekben.

A tanárnő röviden összefoglalta, hogyan zajlott az alkotói folyamat.

„A tanórán megtervezett projektet otthon kellett elkészíteniük. Fel kellett használniuk az órákon tanultakat, illetve lehetőségük volt saját ötleteik megvalósítására. Az interneten, könyvekben is végezhettek kutatómunkát a gyerekek.” – közölte Ildikó tanárnő.

A munkák között találhatóak mini-monográfiák, tablók, fotómontázsok és összeollózott szövegek. Mindegyiken látszik, hogy nagy gondosággal készítették őket. A diákok egy hetet kaptak arra, hogy a projekteket csoportokban dolgozva tető alá hozzák. Így végül a diákok nem csupán városunkról tanultak, hanem arról is, hogyan kell csapatban dolgozni, kutatást végezni az interneten egy bizonyos témában és miként lehet az ötleteket megvalósítani. Így ez egyszerre volt képzőművészeti, történelmi és földrajzórai feladat is, annak ellenére, hogy hivatalosan csak a földrajzórához kapcsolódik.

„A gyerekek nagyon szeretik az ilyen jellegű feladatokat. Ügyesek, kreatívak, ezáltal nő és elmélyül a tudásuk az adott témában. Ilyen kiállításunk volt a megújuló energiaforrásokról, a Nemzeti Parkjainkról vagy pl. az Erdei iskolában szerzett tapasztalataikról is. A jövőben is tervezünk kiállítást a gyerekek munkából. Büszke vagyok rájuk, mert igényes, ötletes munkák születtek.” – válaszolta a tanárnő arra a kérdésünkre, hogy terveznek-e a jövőben hasonló kiállításokat.