Sándorfalva felett is látni a SpaceX műholdjait

Zártkerti fejlesztések
2020-04-28
Polgármesteri rendelet az óvodai és bölcsődei ügyeletről
2020-04-29

Utoljára frissítve 2020-04-29

Több Sándorfalvi lakos is jelezte a furcsa égi jelenséget, amit a SpaceX műholdjai okoznak. Az alábbiakban pontosan is megismerhetik a különös fények mögött rejlő magyarázatot.

A SpaceX egy amerikai űrkutatási vállalat, amit 2002-ben alapított Elon Musk, akinek a neve leginkább a Tesla autók miatt lehet ismerős.

A milliomos filantróp évek óta dolgozik az űr magántőkéből történő meghódításán, ráadásul olyan sikerekkel, mint előtte senki más. Ugyanis ők voltak az elsők, akik úgy tudtak rakétát egészben visszahozni az űrből, hogy az pontosan oda szállt le, ahova ők szerették volna.

A legújabb projektjük, amit Starlinkre kereszteltek el, okozza a sok apró fénypontot az éjszakai égbolton. A SpaceX hónapokat töltött azzal, hogy több ezer pici műholdat lőjenek fel. A legszebb ebben pedig az, hogy mindezt azért tették, hogy az emberek a Földön bárhol és gyorsan hozzáférjenek az internethez.

Magát az éjszakai jelenséget egyébként a műholdak napelemeiről visszaverődő napsugarak okozzák.

Hogy pontosan mikor is látható nálunk a jelenség, abban segítséget nyújt a Satflare weboldal, ahol nyomon lehet követni minden műholdat, így a Starlink műholdjait is. Továbbá ahhoz, hogy szabad szemmel láthassuk a műholdakat, napnyugta után, illetve napkelte előtt nem sokkal érdemes az eget kémlelni, ugyanis ezek az időszakok, amikor a műholdak napelemei úgy verik vissza a napsugarakat, hogy azok miatt láthatóvá válnak a szatellitek.

Elon Musk emberbarát mivoltát mutatja még az is, hogy a koronavírus járvány miatt a cége által fejlesztett lélegeztető gépeket adományozott amerikai kórházaknak.

Fotó: Péter Komka/MTI