Sándorfalva 140. születésnapját könyvbemutatóval is megünnepeltük

Sándorfalvi Kisbíró – 2001. május
2019-09-13
Pillanatképek az idei Mária napi búcsúról
2019-09-16

Utoljára frissítve 2022-10-19

A könyvbemutatók általában viszonylag kevés embert megmozgató, kis helyiségbe szervezett események. A városunkról szóló új könyv bemutatója mindezekkel szembe ment. Rengetegen jöttek el és hallgatták végig a műsort a Kastélykertben.

A Pallavicini Kastély kertje hétköznapi estéken is varázslatosan fest, de embertömeggel megtöltve, egy színpaddal a fal előtt és világítással feldíszítve még csodálatosabb. A látvány viszont csak a pluszt adta. Amiért sokan kíváncsiak voltak az estére, az maga a műsor, illetve a könyv volt. A monográfia szerkesztőbizottságának vezetője, Dr. Széll Gábor, illetve a könyv egyik szerkesztője, Ladányi Zsuzsa részletesen mutatták be a szerzeményt.

Szeptember 13-án, péntek délután 5 órakor kezdődött az eseményre a vendégvárás. A könyves standnál hamar, fogyni nem szűnő, hatalmas sor alakult ki. A Ladányi Zsuzsa által tervezett borító valósággal hívogatta az embereket. Fellapozva a könyvet még több szebb képet és informatív szöveget találunk. A két könyvszerkesztő bemutató szövegében, melyeket fellépésekkel és műsorszámokkal tűzdeltek meg, ezeket a fotókat és írásokat ismerhettük meg.

Kezdésnek Nagy Mártát és a Kamarakórus énekét hallgathattuk, majd Gajdosné Pataki Zsuzsanna mondott egy olyan beszédet, amelyben nem pusztán felkonferálta az egész estés műsor vezetőit, hanem személyes élményeit is megosztotta Sándorfalváról.

A polgármester beszédét a könyv egyes fejezeteinek bemutatása és műsorok egész sora követte.

Petőfi Sándor A Tisza című versét Szentjobi Tamás szavalta el, Biacsi Marietta népdalcsokrot adott elő, Bartók Fanni 1927-be repített minket vissza egy rövid felolvasással, a Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskola diákjai műsorát Sánta Imréné Sávai Ilona éneket követte, majd Öszterling Bernadett előadta a Pallavicini Szobor avatásánál is elhangzott dalt.

Lehet sokan észre se vették, de akkor volt egy kis intermezzo. Tűzoltóink bizony akkor sem pihenhetnek, mikor éppen ünnepség folyik. A riasztásokra ők azonnal reagálnak. Egy sándorfalvi tűzesethez kellett kivonulniuk, de a műsor nem állt meg.

Csókási Csaba néptáncát a Pálinkás testvérek hip-hop előadása követte. Siska Antal, a Sándorfalvi Őszikék Nyugdíjas Egyesület elnökének szavai sokak arcára csaltak mosolyt, majd a Kalamajka tánccsoport mutatta meg, milyen egy igazi falusi hangulatú csoporttánc. Rajtuk kívül hallhattunk még rövid beszédeket Pászti Héditől, és Csányi Edittől is, akik Sándorfalva múltjából ragadtak ki egy-egy részletet.

Az egész műsor megkoronázása volt annak az imázsfilmnek a vetítése, amit már láthatott a nagyközönség a Hagyományok Napját megelőző Piknikmozi előtt. Ezt a képletes megkoronázását aranyozta be Hódi Viktória és Rózsa Sándor zenés verses fellépése, majd Sándorfalva három díszpolgárának a beszéde, miután ajándékba megkapták az új könyvet.

Végül, de nem utolsósorban a Mangalard Dunst Kft. ételei mellett állófogadáson beszélhettük át a könyvet.

Természetesen a műsor csak összekötötte a szerkesztők beszédeit, amelyekből megismerhettük a könyvet, ám azt leírni egyszerűen nem lehet. Ezt a könyvet a kezünkbe kell venni, forgatni kell. Rólunk szól, nekünk szól!

A programot a Közösségfejlesztés Dóc, Ópusztaszer, Sándorfalva és Szatymaz összefogásával – TOP-5.3.1-16-CS1-2017-00008 projekt keretein belül rendeztük meg, amely projekt célja a lakosok közösségi kezdeményező és cselekvőképességének fejlesztése, közösségi szerepvállalás erősödése, az egymás iránti felelősségtudat fejlesztése.