Németországban jártak a STAMI suli diákjai

Jeneiné Erika mozgatta meg az embereket az Egészséghét utolsó reggeli tornáján
2023-11-17
Korondy Gabriella, dietetikus az Egészséghét záró napján kóstolóval egybekötött előadást tartott az egészséges étrendről
2023-11-20

A Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskola 32 tagú küldöttséggel november 2. és 09. között Németországban járt, egész pontosan a Hemmingen településen található testvériskolájukat látogatták meg.

Beszámolójuk és fotóik alapján mind a diákok, mind a tanárok, azon túl, hogy sokat gyakoroltak és tanultak, még jól is érezték magukat.

2008 ÓTA TARTANAK ÉVENTE TALÁLKOZÓT

Ezen találkozóknak több célja is van. A másik fél munkájának megismerése, valamint a jó gyakorlatok átadása és integrálása ugyanolyan fontos, mint az, hogy a diákok többet is megismerjenek világunkból.

Az idei találkozót Fabian Wankmüller a Musikschule Hemmingen igazgatója szervezte. A tanulók és a tanárok elszállásolása szokás szerint a zeneiskolás tanulók családjainál történt. A családok szívélyes vendéglátása nem csak a szállásadásban és az étkezés biztosításában merült ki. Különböző családi programokra, kirándulásokra, múzeumlátogatásra hívták meg a vendégeket.

AKADT BŐVEN ZENÉLNI VALÓ IS

Az érkezést követően két napon át a közös zenekari próbák zajlottak. Az iskola hegedűsei, fúvósai, gitárosai, énekes tanulói részt vettek a hemmingeni fúvós és vonós zenekarban, a közös kórusban, a
hemmingeni tanulók pedig a STAMI produkcióiban.

Természetesen erre előre mindenki akár hónapokig készülhetett. Az első ünnepélyes hangverseny a hemmingeni KGS Forumban volt. Ezen a gála esten csodás német, magyar és közös darabok kerültek előadásra. Bemutathatták a magyar hagyományainkból is egy szeletet Nagy Gábor népzenész, a STAMI oktatója és tanulói segítségével.

Az elkövetkező hat – egyenként egy órás – hangverseny a hemmingeni és a westerfeldi általános iskola
tanulóinak szólt. Itt csak a sándorfalvi tanulók léptek fel. Az előadás közben hemmingeni pedagógus
Gulyás László földrajzi, néprajzi és zenetörténeti kiselőadásai egészen felkeltették a német tanulók érdeklődését.

A TANULÁS MELLETT SZÓRAKOZÁSRA IS JUTOTT IDŐ

A Musikschule Hemmingen a vendégfogadó családok, helyi és a vendég tanulók, oktatók számára egy közös örömzenéléssel egybekötött „Pizza est”-et is szervezett az iskola ifjúsági házában. Itt inkább a Nagy Ádám és Kaszás László vezette zenekari formációk jeleskedtek.

Három alkalommal is lehetőség nyílt a zenét tanító magyar és német oktatók szakmai eszmecseréjére a
tanári esteken. A szakmai témák mellett a házigazda iskola szervezett még vadasparki látogatást a
springei Wisentgehege-ben, múzeumlátogatást a hannoveri Landesmuseum-ban, illetve
megtekinthették és meghalgathatták a hannoveri városháza történetét. Utolsó előtti napon Wolfsburgba a Volkswagen autógyár városába utaztak a Pheno névre keresztelt csodák palotájába látogattak el.

A zenészek számára egyik legfontosabb kirándulás is megtörtént: hangszerkereskedésbe is ellátogattak és kipróbálhattak sok-sok új hangszert is.

Fabian Wankmüller igazgató úr méltatta a magyar zeneoktatást. Kimagasló produkciókat láthatott, hallhatott a német közönség az ifjú magyar zenészeinktől. A STAMI vezetője Kaszás László 2025 őszére hívta meg a hemmingeni küldöttséget Sándorfalvára.

A STAMI vezetősége, tanárai és diákjai mind nagyon nagy köszönetet szeretnének mondani az intézmény fenntartójának, a Szegedi Tankerületnek, hogy támogatta ezt a szakmai utazást.