Ne legyen áldozat! Figyeljen magára, és másokra is!

Sándorfalvi Kisbíró – 2018. január
2018-02-21
Jegyzőkönyv Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2018. január 18-i rendkívüli nyílt üléséről
2018-02-22

Utoljára frissítve 2018-02-22

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját. Hazánkban a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület kezdeményezésére 1993 óta emlékezünk a bűncselekmények áldozataira.

A rendőrség a mai nappal kapcsolatban kiadott közleményében arra hívja föl a figyelmet, hogy

a bűnmegelőzési tevékenység fontos területe az áldozattá válás megelőzése és az áldozatok segítése – megkülönböztetett figyelmet szentelve az áldozattá válás szempontjából kiemelt kockázatú csoportoknak (gyermekek, fiatalkorúak, idősek, nők, fedél nélkül élők stb.).

Fontos, nagyobb óvatossággal, körültekintéssel, a környezetünkben élőkre való odafigyeléssel a bűncselekmények (főként a vagyon elleni jogsértések) jelentős része megelőzhető lenne. Különösen igaz ez a zseblopások esetében. Ezeknél legtöbbször a könnyen hozzáférhető helyen (például külső zsebben, nyitott szatyorban, kosárban, vagy táska, hátizsák külső rekeszében) tartott értékeket tulajdonítják el.

Alkalmi lopások esetében a sértett értékei leggyakrabban nyitva hagyott gépjárműből, kórházi szekrényből, őrizetlenül hagyott táskából, bevásárlókocsiból tűnnek el, de a földre letett csomag, étteremben, szórakozóhelyen lábunk mellett elhelyezett kézitáska sincs biztonságban.

A rendőrség közlése szerint

a folyamatos tájékoztatás, figyelemfelhívás ellenére még mindig sok esetben fordul elő trükkös lopás, illetve csalás. Az elkövetők főként a 60 év feletti korosztályt veszik célba, feltételezve, hogy ők kevésbé bizalmatlanok, könnyebb őket megtéveszteni.

Az elkövetők gyakran valamilyen szolgáltató, illetve polgármesteri hivatal, nyugdíjas klub munkatársának adják ki magukat, és adatszolgáltatásra, túlfizetésre, visszajáró pénzösszegre, nyereményre, ajándékra hivatkozva jutnak be az ingatlanba, ahol a sértett figyelmét elterelve kikutatják a készpénzt, értékeket, vagy éppen valamelyik családtag balesetére hivatkozva szerzik meg a kiszemelt áldozatok pénzét. A telefonos csalások esetében a csaló az általában véletlenszerűen kiválasztott személyeket arról értesíti, hogy nagyobb összeget, esetleg valamilyen értékes tárgyat nyertek, amelyhez csak úgy lehet hozzájutni, ha előre átutalnak egy meghatározott összeget, amit a nyereménnyel együtt rövid időn belül vissza fognak utalni – ez természetesen soha nem történik meg.

Egyre elterjedtebbek az internetes csalások is, például amikor a későbbi sértettek az áru kézhezvétele előtt utalják a vételárat, az áru azonban már nem jut el a megrendelőhöz, illetve a kézbesített csomagban nem a megállapodásban szereplő termék található. Ezek az esetek nagyobb óvatossággal, körültekintéssel, némi utánajárással szintén elkerülhetők lehetnének.