Nagyon vártuk: 300 milliót nyert Sándorfalva a piactér fölújítására

Döntés a 2017. évi járdaépítésre és -felújításra kiírt pályázat nyertesei számára szükséges anyag beszerzéséről
2017-09-27
Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság 2017. szeptember 14-i nyílt jegyzőkönyve
2017-10-06

Utoljára frissítve 2017-10-05

Eddig csak hinni lehetett benne, meg bízni abban, sikeres lesz a pályázat. Most már tény!

Bő egy éve, 2016 februárjában a Sándorfalvi Kisbíró ezt írta:

„hatalmas lehetőség előtt áll a város: pályázati pénzből, száz százalékos uniós támogatással méltó, az Európai Unióban bárhol megirigyelt piac épülhet.”

Ismert az is, a beruházás barnamezős – ami azt jelenti, olyan területre írták ki a pályázati forrásokat, amelyeket „föl lehet támasztani” –, azaz a korábban használt, ám jelenleg használaton kívüli, vagy alulhasznosított területre újra élet költözhet.

nyertapiac09

A piactér pont ilyen. Csütörtök és vasárnap délelőtt kivételével semmi nincs ott, egy kihasználatlan üres terület a város közepén. Itt épülhet egy új, gyönyörű tér, amelyet nemcsak arra lehet használni, hogy hetente kétszer fél nap zöldséget, gyümölcsöt, vagy ruházatot vásároljunk: megszülethet egy olyan új kulturális, közösségi tér, amilyen eddig részben csak a szomszédos Pallavicini Kastélyban volt megtalálható.

Az első látványterveket, amelyekből „kedvcsinálónak” most újra megmutatunk néhányat tavaly április 10-én az önkormányzat a piacra is kivitte: azon a vasárnapon bárki megnézhette az elképzeléseket, beszélgethetett róluk, javaslatokat tehetett az önkormányzat jelen lévő munkatársainak és Gajdosné Pataki Zsuzsanna polgármesternek.

nyertapiac06

Aztán a tervek időről időre előkerültek, de igazából nem lehetett tudni róluk semmi konkrétumot: nem jött az értesítés. Egészen mostanáig. Ma, 2017. október 5-én végre megjött az a bizonyos régóta várt e-mail. És az volt benne, amiben addig csak hinni, bízni lehetett:

„Barnamezős területek rehabilitációja c. felhívásra benyújtott TOP-2.1.1-15-CS1-2016-00004 azonosítószámmal nyilvántartott »Sándorfalvi piactér fejlesztése, bővítése« című támogatási kérelmünket a Magyar Államkincstár Csongrád Megyei Igazgatóság vezetője

299 999 990 Ft

összegű támogatásra érdemesnek ítélte.”

A fönti sorokat abból a levélből idéztük, amelyet a polgármester a képviselő-testület tagjainak küldött el e-mailben, és amelyet honlapunkról is le tudnak tölteni.

Nincs más hátra, most már „csak” meg kell építeni a piacteret. Utána meg be kell lakjuk. Előbbiért az önkormányzat felel majd, utóbbi viszont rajtunk, sándorfalviakon múlik.

Míg el nem felejtjük: mennyibe is kerül mindez a városnak?

0 forint.

A pályázat ugyanis 100 százalékos támogatottságú, azaz nem kellett hozzá önerő.