Mozgalmas és fárasztó napokon vannak túl tűzoltóink

2022. július 21.
2022-07-22
Aláírták a Nádastó fejlesztéséről szóló szerződéseket
2022-07-25

Utoljára frissítve 2022-07-22

Mindenki látta a Szeged fölött gomolygó fekete füstöt. A legtöbb ember csak olvasott a tűzesetről, vagy az esti híradóban látta mi történt és így tudta meg, mi is okozta a július 19-én, kedden délután a hatalmas füst áradatot. Ám néhány ember ezt sokkal közelebbről élte meg. Ők azok a hősök, akiket tűzoltóknak hívunk.

A Sándorfalva Önkéntes Tűzoltó Egyesületének Facebook oldalát böngészve tűnik csak fel igazán, hogy az elmúlt két hét mennyi munkát adott a tűzoltóknak.

Polyák Tamás, az egyesület elnöke annyit tudott csak mondani az elmúlt napok eseményeiről, hogy azok már összefolynak neki. Ezt nem is csodáljuk, hiszen július 11-től július 21-ig öt tűzesethez is riasztották őket. Tehát 10 nap alatt 5 helyre vonultak ki tüzet oltani, ami azt jelenti, hogy szinte minden másnap beöltöztek és küzdöttek a lángokkal.

Július 11-én délután 3 órakor Szatymazon égett a nádas, 17-én, szintén Szatymazon a kora déli órákban az avar gyulladt ki. Ezek után 19-én Szegeden elszabadult a pokol. Több helyszínen is felcsaptak a lángok.

Szeged külterületén Kiskundorozsma határában 10 hektár nádas, erdős terület égett. Ezzel egyidőben a megyében több helyszínen égett hasonló terület. A Bajai út mellett fekvő területen hosszú órákon keresztül küzdöttek a lángokkal a megye több területéről, sőt még megyén kívülről érkezett egységek is. Érkeztek Makóról, Hódmezővásárhelyről, Szegedről , Kistelekről, Kiskunfélegyházáról, Szentesről és Rúzsáról hivatásos egységek, valamint Balástyáról, Szegedről, Kistelekről és Sándorfalváról önkéntes egységek több járművel. A sándorfalviak 3 szerrel vonultak. Gajdos Tibor, Papp Antal, Táborosi Mihály, Polyák Tamás és Simkó Norbert mintegy 9 órán át küzdöttek a lángokkal.

A terület sajátossága és a régóta fennálló szárazság miatt sokszor lehetetlennek tűnt a tűzzel szembeni harc. Végül a tüzet sikerült leküzdeni, a települést megóvni. Sajnos ez az eset nem múlt el személyi sérülés nélkül, ugyanis egy nagynyomású sugár tömlője eldurrant és 1 személy megsérült, hozzá egy mentő egységet riasztottak. Tűzoltó társai és mi is mielőbbi felépülést kívánunk neki.

Aznap mintegy 80 hektár terület égett le végül, de a tűzoltók munkája nem állt meg. Másnap a késő délutáni órákban újra Szatymaz külterületére riasztották őket a kigyulladt avar miatt. Igaz ekkor a tűz mérete nem volt túl nagy, vissza is fordították őket. Pihenni viszont nem sok idejük maradt, mert még aznap este ugyancsak Szatymaz külterületén egy tanya égett.

Szerencsére ezeknél az eseteknél személyi sérülés nem történt, de az tisztán látszik az esetek gyakoriságából, hogy a nagy szárazság miatt mindannyiunknak fokozottabban kell ügyelnünk környezetünkre.

Fotók: Simkó Norbert