Méhészek: csávázott a kukorica és a napraforgó Sándorfalva körül!

2018. június 18.
2018-07-03
Elindult a szemétdíj hátralékának a beszedése
2018-07-04

Utoljára frissítve 2018-07-04

Döntsenek, a méhek letelepítésével vagy távoltartásával folytatják a méhészkedést.

A méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről szóló 70/2003. (VI.27.) FVM-rendelet alapján Sándorfalván neonikotinoid csávázószerrel kezelt kultúra termesztése folyik.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mint engedélyező hatóság, a Cruiser 350 FS, Poncho Pro, Poncho 600 FS, valamint a Nuprid 600 FS Red csávázószerek szükséghelyzeti felhasználását engedélyezte napraforgó és kukorica vetőmag csávázására és vetésére talajlakó és fiatalkori lombkártevők, valamint levéltetvek elleni megelőző védekezés céljából.

A kezelt kultúra termesztése folyik, a kaptárok közelében a teljes időszakban gondoskodjanak az itatóvíz kihelyezéséről.

Az említett készítményekkel történő csávázás a jelenlegi tudományos eredmények ismeretében nem jelent elfogadhatatlan kockázatot a méheknek, ha a méhcsaládok kedvező egészségügyi állapotban vannak és a kezelt kultúráknál a méhek röpkörzetén belül folyó növényvédelmi tevékenység során a kezelések az engedélyokiratban foglaltak szigorú betartása szerint valósultak meg.

Ugyanakkor el kell ismerni, a vizsgálatok során a méhekre ártalmatlan tulajdonságot sem sikerült igazolni. A neonikotinoidok használatának másfél évtizedes magyarországi tapasztalatai alapján a repce, napraforgó és kukorica csávázás szabályszerű felhasználás esetén nem okozott kimutatható károsodást a méhekre. Sőt, a csávázott kultúrák esetében, kisebb a valószínűsége és gyakorisága méhekre kockázatos permetezőszerek használatának.