Még tudatosabban gyűjtenénk a zöldhulladékot: konzorciumot hoz létre Sándorfalva öt környékbeli községgel

2019. április 4.
2019-04-08
PTB meghívó 2019.04.23.
2019-04-15

Utoljára frissítve 2019-04-09

Sándorfalva Bakssal, Balástyával, Csengelével, Dóccal és Ópusztaszerrel összefog azért, hogy meg jobban hasznosítani tudják az itt élők zöldhulladékát, hogy az ne kerüljön bele fölöslegesen a kommunális hulladékba.

Sokkal több komposztálható hulladékot lehet majd összegyűjteni azokon a településeken, amelyek Sándorfalvával összefogva úgy döntöttek, konzorciumot alkotnak azért, hogy a lehető legtöbb lakos elkülönítve gyűjthesse mindazt, aminek nem kellene feltétlenül a hulladéklerakókba kerülniük. A projektnek is ez a címe: „Biológiailag lebomló hulladék eltérítése a hulladéklerakóktól”.

A KEHOP–3.1.2. azonosító számú pályázattal több mint 211 millió forintból hulladékgyűjtő edényeket, házi komposztálókat vásárolnának a településeken élőknek, sőt beszerezne a hat település külön a zöldhulladék szállítására egy kukásautót, egy rakodógépet, és épülne egy zöldhulladék előkomposztáló telep is. Erre a beruházásra alakított konzorciumot vezeti Sándorfalva.

Sándorfalva 620 házi komposztálót és 3200, 120 literes zöldhulladékgyűjtő edényt kap sikeres pályázat esetén.

Azaz minden háztartás szelektíven gyűjtheti a zöld hulladékot. Ráadásul ez a lakosságnak egyetlen forintjába sem kerül, ingyen kapják meg a hulladékgyűjtőket. A házi komposztálókat pedig igényelniük kell a sándorfalviaknak.

A képviselő-testület március 28-i ülésén megtárgyalta az ezzel kapcsolatos előterjesztést, egyúttal fölhatalmazta Gajdosné Pataki Zsuzsanna polgármestert, hogy képviselje a konzorciumban a települést.