Maszkviselési GY.I.K. – FRISSÍTVE

A kultúrát is érinti a vírus miatti korlátozás
2021-03-10
Sándorfalvi gyerekszólások
2021-03-12

Utoljára frissítve 2021-03-11

GY.I.K. azaz Gyakran Ismételt Kérdések, a maszkviseléssel kapcsolatban. Mindenhol kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk hordása, de vannak kivételek, mint a sportolás. Emiatt többekben merültek fel kérdések. Most ezekre válaszolunk.

A válaszok a 104/2021. (III.5.) Korm. rendelet alapján, a rendőrség véleményét kikérve születtek meg.

Kell-e maszkot hordanom, ha kerékpárral közlekedek?

Röviden azt lehet mondani, hogy mindig kell viselni a maszkot. A sportolás ugyan kivétel, de ha a kétkerekűt közlekedésre használjuk, az nem meríti ki a sportolás fogalmát.

Amikor a kutyát sétáltatom, akkor is kell-e a maszk?

A válasz ismét igen. A kutya sétáltatása nem számít sportnak.

A Templomkertben is rajtunk kell, hogy legyen a maszk?

A törvény úgy szól, hogy a maszk viselése mindenhol kötelező. Így tehát az olyan területeken is, ami parknak, zöldterületnek minősül. Kivétel ez alól az, ha egyéni sporttevékenységet végez az említett zöldterületen.

A kisfiam nem szereti a maszkot, neki is kell hordani?

Ismét csak a törvényre tudunk hivatkozni. Abban feketén-fehéren az áll, hogy csak a hatodik életévét be nem töltött, illetve értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személynek nem kell maszkot viselnie.

Amikor a buszra szaladok, rajtam kell, hogy legyen a maszk?

Kedves kérdező, attól, hogy valaki siet valahova, még nem sportol. A futást tekintve azt lehet mondani, hogy akkor tekintendő sportnak, amennyiben a futást nem közlekedésnek értjük, tehát a cél nem az, hogy eljussunk valahova, hanem, hogy fittebbek legyünk. Mivel ebben az esetben Ön inkább közlekedik, így a válasz az, hogy vegye fel a maszkját.

A ház előtti földterület a vízelvezető árokig közterületnek minősül? Amikor rendezném ott a ház előtti kertrészt, földmunka, virágültetés, egyebek, akkor is viselni kell a maszkot?

Habár az ingatlanok és az úttest közötti rész valóban közterületnek minősül, de az adott ingatlan tulajdonosának a felelőssége azt rendben tartani, ott is kell a maszk. Ugyanis az előkertek karbantartásáról szóló rendelet önkormányzati, a maszkviselésről szóló rendelet viszont már kormány rendelet, ami magasabb szintű, így felülírja az előbbit.