Közösen küzdenek a gazdák a tavaszi fagyok ellen

Kerékpáros pihenőpont lesz Sándorfalván
2024-03-22
Áramszünet április 16-án, 17-én és 18-án
2024-03-25

Szokatlanul hideg időre ébredtünk március 20-án és ez az időjárás a mezőgazdaságban igazán nagy jelentőséggel bír. Gera Antal és fia Attila mesélt nekünk arról milyen küzdelmekkel jár a fagy elleni harc.

5 és fél hektáron gazdálkodik 2013 óta a Csuka utcában Gera Antal vagy ahogy a barátai hívják, Tóni bácsi. Az elmúlt 4 évben viszont nem voltak túl sikeresek a kajszibarack termesztésben, ahogy az ország többi gazdája sem, ugyanis minden évben elfagyott a termés.

Idén már modern technológiával is védekeznek a fagyás ellen. Beszereztek egy fagyvédelmi szélgépet, amely a felső inverziós levegőt szívja le és teríti szét maga körül, ezzel védve a gyümölcsfákat. Az 5 és fél hektáros terület teljes lefedéséhez 3 ilyen toronyra is szükség lenne, de már ez az egy gép is nagy segítség számukra.

Habár a gép látványos, de nem annyira, mint a gazdák sokkal régebb óta létező melegítő technológiája, a parafingyertyák. Ez a fajta melegítés viszont nem olyan könnyen indítható el, akár mobiltelefonról is, mint a modern torony. Ehhez már előző éjjel ki kell menni a gyümölcsösbe és onnantól reggelig tart a védekezési munka.

„A gép is úgy működik, hogy bár be lehet indítani otthonról a mobilról, de itt kell lenni helyben ahhoz, hogy ha bármi történne, azonnal intézkedni tudjunk. Ezenkívül a teljes terület melegen tartásához szükséges a parafingyertyázás, amiből hektáronként 400-500 darabot kell kirakni.” – avatott be minket a fagy elleni védekezés mikéntjébe Tóni bácsi.

Arról, hogy mi vár még rájuk nem tudtak nyilatkozni, hiszen, ahogy ők mondják, a jövőt nem látják. Ugyan a közelükben lévő másik gazda összeköttetésben van a meteorológiai intézettel és amikor Tóni bácsi beszélt vele telefonon pár nappal még március 20-a előtt, a szintén baracktermesztő kolléga mondta neki, hogy készüljön a fagyra, de a meteorológiai előrejelzések sem mindig igazán pontosak. A védekezéssel kapcsolatban azt is hozzátették, hogy több közelben lévő gazdának is van hasonló szélgépe, mint nekik, így velük megosztják a tapasztalataikat, akik viszonozzák is ezt a szívességet, hiszen akkor lesz igazán finom és sok szép sándorfalvi barack, ha a gazdák összedolgoznak.

Gera Antal és fia Attila a többi termelőnek olyan sikeres évet kíván, amit maguknak is szeretnének, a vásárlóknak meg azt üzenik, hogy ha a fagytól sikerül megmenteniük a barackokat, akkor szeretettel várják őket a Csuka utcában.