Kalandok, izgalmak és a család

Emelkedik a vérvétel ára
2023-02-27
Jegyzőkönyv Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2023. február 22-én megtartott rendkívüli, nyílt üléséről
2023-02-27

Utoljára frissítve 2023-02-27

Amikor arra gondolunk, hogy milyenek lehettek nagyszüleink fiatal korukban, az csak ritkán fordul meg a fejünkben, hogy vidáman motoroztak, kalandvágytól fűtve utazgattak, vagy időnként kalamajkába keveredtek, pedig Vékes József Mihályné, avagy Ica néni, pont ilyen volt.

Ica néni napjait manapság inkább a helyi nyugdíjas klub, a ház körüli ténykedés, vagy éppen az egészségi állapotának fenntartása és javítása tölti ki. Ám nem volt ez mindig így. A nagymama, aki imád palacsintát sütni unokájának és aki rendkívül büszke is a nemrég Pallavicini-díjjal kitüntetett fiatalra, még 1950-ben szerezte meg a motoros jogosítványát, amit bizony rendszeresen használt is.

Mégsem a kétkerekű használata volt a legizgalmasabb pont eddigi életében. Ica néni igazi világjárónak mondhatja magát. Járt Firenzében, Veronában, Párizsban, az Eiffel-torony tetejéről is lenézett, Prágában egyszer eltévedt, amikor elhagyta az utazó csoportját, és még a Berlini falon is átkelt, mert kinézett magának egy rádiót Nyugat Berlinben.

Éppen Kelet-Berlinben nyaraltak, amikor a turista csoportjukat átengedték Nyugat-Berlinbe. Akkor vett észre Ica néni egy rádiót, ami nagyon megtetszett neki. Akkor ugyan nem vette meg, a rádió mégis mind a mai napig az étkezőjében áll, ugyanis nyaralásuk második napján, amikor nem volt kötött programjuk,
Ica néni úgy gondolta, csak érdemes még egyszer átkelni azért a rádióért a vasfüggönyön.

Az utazgatáson és kalandozásokon kívül még egy fontos összetevője van Ica néni életének: a családja. Unokájának régebben nem csupán palacsintát imádott sütni, ha olyan volt az idő, a kertbe is kiment Ádámmal focizni. A születésnapját szűk családi körben ünneplő hölgy világnézete szerint a mozgás az, ami az életben a legfontosabb.

– Én nem vagyok azok a fekvős, pihenős típus, az orvosok is azt mondják, hogy fontos a mozgás, én hallgatok is rájuk. – magyarázza életfilozófiáját Ica néni akit február elején 90. születésnapján köszöntött fel családja mellett Gajdosné Pataki Zsuzsanna polgármester is.